Harmadával esett vissza a netforgalom a kalózellenes törvények miatt

A helyi lapok beszámolója szerint tegnap, amikor életbe lépett az internethasználatot szabályozó új törvény, harmadával csökkent a svéd szolgáltatók forgalma.

Traffic
Forrás: computersweden.idg.se

Az új szabályozás az Európai Unió egyik irányelvére (Property Rights Enforcement Directive – IPRED) épül, mely megengedi a szerzői jogok tulajdonosainak, hogy bírósági határozat birtokában az internetszolgáltatókat rákényszerítsék arra, hogy a gyanúsnak ítélt, fájlcserével vádolható felhasználók adatait kiadják.

Traffic
Forrás: computersweden.idg.se

A harminc százalékos visszaesésről a Netnod internetszolgáltató számolt be. „Az internetes forgalom döntő része fájlcsere. Másképp nem magyarázható, hogy az új IPRED-törvény életbe lépésének napján esett vissza ilyen nagy mértékben az internethasználat" – mondta a svéd Metrónak nyilatkozva Henrik Ponten, a kalózkodás ellen küzdő – a Pirate Bay elleni eljárást is kezdeményező – helyi szervezet jogásza.

Traffic
Forrás: computersweden.idg.se

Az új törvény érvénybe lépését kihasználva egy másik jogvédő szervezet, mely öt svéd, hangoskönyvek kiadásával foglalkozó kiadót képvisel, már be is nyújtott egy kérést, hogy a bíróság kötelezzen egy szolgáltatót egy felhasználó azonosítására az IP-címe alapján, mivel erről az oldalról több ezer jogvédett hangoskönyvet lehet letölteni.

Azóta történt

Előzmények