Mától mi is frissíthetjük a Google magyarországi térképét

A Google Map Makert a korábbi években elsősorban a világtól elzárt, kevéssé feltérképezett országok és területek feltérképezésére használták, a vállalat szerint nagyrészt így készült el Pakisztán és Észak-Korea online térképe is. Ma már viszont főleg a nagyobb városok gyorsan változó térképének frissítésében játszik kulcsszerepet, így a térkép használói egyben annak szerkesztői és frissen tartói is lehetnek.

A Map Makerben mostantól magyarországi térképek frissítésére is lehetőség van, és szintén ebben az ütemben került be a programba Svédország, Csehország és Bosznia-Hercegovina. A szerkesztőfelületen ezentúl bárki bejegyezheti az általa észlelt változást, majd, ha azt a térképkészítő közösség elfogadta, a módosítást már csak a Google térképészeti csapatának kell jóváhagynia. ha ez is megtörtént, a frissítés néhány héten belül megjelenik az éles Google térképen.

A Map Maker használatával kapcsolatos információkat itt lehet elolvasni, ha pedig ennél többre lenne szükségünk, a közösség tagjaitól is kérhetünk segítséget a Map Maker fórumán. Érdekes és látványos funkció a Map Maker Pulse, amin keresztül majdnem valós időben követhetjük a felhasználók térképmódosítási kérelmeit.

Frissítés: Jessica Pfund, a Map Maker programmenedzsere egy ma délutáni sajtóbeszélgetésen elmondta (a szervezésért köszönet illeti a Google magyar irodáját), hogy a javaslatokat az esetek túlnyomó többségében gyorsan, 1-2 nap alatt jóváhagyják, azt követően pedig pár perc után már élesben is látható a frissítés. Kivételt képeznek ez alól a forgalmi irányra vonatkozó bejegyzések, mivel ezeknek komoly következményei lehetnek, itt akár egy hét is szükséges lehet az átfutásra. A hivatásos (tehát a Google alkalmazásában dolgozó) "térképfelügyelők" létszámáról nem adhatott ki számadatot, de elmondta, hogy a csapat folyamatosan bővül, ahogy egyre több országot vonnak be a programba.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a közeljövőben a Map Maker mobil változata, nem nyilatkozhatott, de véleménye szerint az emberek amúgy is inkább egy számítógépen használják a programot - a kezelőfelületet elnézve pedig egyelőre tényleg nem egy okostelefon képernyője tűnik a legalkalmasabb felületnek a Map Maker használatához.

Felmerült az a kérdés is, hogy a Google tervezi-e, hogy a Map Makerben lehetővé teszi azt, hogy a felhasználók jelezzék, ha egy épület akadálymentesített. Pfund elmondta, hogy jelenleg nem dolgoznak ilyen funkción, de az ötletet hasznosnak találja, így lehet, hogy a jövőben ez is bekerül majd a programba.

Végül pedig egy kis érdekesség: a hölgy a Map Maker profilja szerint több mint 21 000 szerkesztéssel büszkélkedhet.

A Google magyarországi térképe az elmúlt pár évben rengeteget fejlődött. 2011 óta van forgalomfigyelés, magyar nyelvű navigáció és budapesti tömegközlekedési tervező, 2012-ben egy nagy frissítésen esett át az ország online térképe, 2013-ban pedig Magyarország térképéről is elérhetjük a Street View-t . A Map Maker hazai indulásával pedig minden bizonnyal aktivizálja magát a magyar „térképész” közösség is.

A csehek máris munkához láttak
A csehek máris munkához láttak

Azóta történt

Előzmények