Szerbiában is elindul a Street View

Hirdetés

A Google szerdán bejelentette, hogy október 23-ától Szerbiában is megkezdik a Street View (Utcakép) szolgáltatás elindításához szükséges fényképek összegyűjtését – adta hírül a Magyar Szó online változata. A 360 fokos magas felbontású panorámaképeket készítő fényképezőgépekkel is felszerelt autók először Belgrád, Újvidék és a nagyobb városok utcáit járják be, majd a kisebb városok és a falvak következnek. Az ütemterv szerint a fényképösszegyűjtés a jövő év elején is tart majd.

A Google adatgyűjtésének tényét Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos közleményben erősítette meg, megjegyezve, hogy az utcaképautók várhatóan már a jövő héten megkezdik a fotózást. Szavai szerint a tárgyalás rövid ideig tartott, amelyben Google-t arra kötelezték, hogy tartsa tiszteletben a szerbiai adatvédelmi jogszabályokat, valamint a magánszférához való jogokat.

„A Google vállalatot köteleztem, hogy előre jelentsék be, mely területen fényképeznek az utcaképautók, kapcsolják ki a vezeték nélküli hálózatok csatlakozási adatainak feldolgozását, és biztosítsák a fényképen szereplő személyek teljes anonimitását. A Google formálisan elfogadta a feltételeket és ígéretet tett azok tiszteletben tartására. Bízom abban, hogy a Google Utcakép szolgáltatása a feltételeknek megfelelően, minden szerbiai polgár megelégedettségére kerül bevezetésre, nem veszélyeztetve azok törvénnyel szavatolt személyi adatvédelmét” – áll a biztos közleményében. Az adatvédelmi biztos kiemelte, amennyiben szükséges lesz, egy esetleges jogsértés esetében vizsgálatot rendel el, intézkedéseket vezet be és a szerbiai törvényeknek megfelelően jár el.

Előzmények