Újra fényképez Magyarországon a Google – nézd meg, hol dolgoznak

Ahogy az IT café is beszámolt róla, Magyarország autóval bejárható részein idén áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban – magyar nevén Google Utcaképben –, ahol 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin sétálna az ember.

Az elérhető képek száma hamarosan tovább bővül, ugyanis a panorámaképeket készítő felszerelést az autók után most hátizsákra, triciklire és „zsúrkocsira” szerelik, hogy autóval nem megközelíthető helyeket – magyarországi épületeket, várakat, kastélyokat, palotákat, templomokat, parkokat, sétálóutcákat és teljes városrészeket, vagy éppen nemzeti parkokat és barlangokat – is a világon bárki számára virtuálisan bejárhatóvá tudjanak tenni az interneten, a Street View-ban. A több tucat épület, városrész és természetvédelmi terület közt szerepelnek vidéki és budapesti, kültéri és beltéri helyszínek, és helyet kapnak a UNESCO világörökség részei is. Az elkészült fotókból különleges Street View galériát is készíteni fog a Google.

A Google operátora az összesen 18 kg-os csomaggal, a hátizsákra erősített, 15 objektívből épített speciális fényképezőgéppel a lépcsős utcákról és épületekről – például a Budai Vár egyes részeiről –, a csak gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról tud panorámaképeket készíteni. A fagyis kocsi méretű triciklit szűk utcákban – például a Tokaj-hegyaljai borvidéken – és füves parkokban fogja tudni használni, míg a zsúrkocsira erősített fényképezőgép a belső terek, termek, folyosók fotózásában lesz segítségére.

Arról, hogy épp melyik nyilvános helyszínen készülnek fotók a Street View magyar oldalán lehet tájékozódni.

Azóta történt

  • Szerbiában is elindul a Street View

    A magyarországi tevékenységhez hasonlóan déli szomszédunknál is kötelezték a Google-t az adatvédelmi előírások betartására.

  • Készíts saját virtuális túrát a Google Mapsben!

    Eddig is lehetett saját készítésű képeket és Photo Sphere-eket, azaz 360 fokban szabadon forgatható „fotógömböket” feltölteni a Google térképére, mától azonban már saját virtuális túrákat is létrehozhatunk.

Előzmények