Másodpercenként egy gigabájt

Sikeresen lezárult az első igazán nemzetközi grid számítási infrastruktúra több hónapos próbaüzeme, melynek során a világ különböző pontjairól összekapcsolódó fizikai kutatóintézetek másodpercenként egy gigabájt sebességű adatcserére voltak képesek egymás közt.

A Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) a világ legnagyobb tudományos létesítménye, és a svájci Genfben épülő Large Hadron Collider (LHC) részecskeütköztető berendezés 2007-es működésbe lépését követően fog üzemelni – írta a The Star malajziai napilap nyomán az InfoPark Rt. innovációs hírlevele.

A próba során adatokat továbbítottak a CERN részecskefizikai kutatólaboratóriumból 12 nagy kapacitású, különböző országokban található adatfeldolgozó központnak: a tengerentúlon a Brookhaven Nemzeti Laboratóriumnak és a Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratóriumnak, valamint több mint 20 további számítási létesítménynek, melyek közül tíz különböző amerikai egyetemeken található.

A program egyik gazdája az amerikai Energiaügyi Minisztériumtól a lapnak ismertette: a Fermilab és a Brookhaven a próbaidőszak alatt bebizonyították, hogy képesek lesznek az LHC-ből érkező terabájtnyi adatok fogadására és tárolására, illetve azok elérhetővé tételére több száz amerikai fizikus számára. A WLCG globális grid infrastruktúrát olyan nemzetközi, regionális és nemzeti számítóhálózatok összekapcsolásából hozták létre, mint az amerikai Open Science Grid (OSG) és az európai Enabling Grids for E-Science (EGEE).

Azóta történt

Előzmények