Az Intel részecskekutat ás

A CERN, az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet és az Intel a múlt hét végén egy új Platform Competence Centre alapítását jelentették be, azzal a céllal, hogy ott a részecskekutatáshoz használt csúcsprocesszorokat teszteljék. Az Intel ezzel elsőként csatlakozott a CERN 2006-ban kezdődő iparági együttműködés programjához, az openlab-II-höz.

Az együttműködést 2005. december 5-én írta alá Genfben Hannes Schwaderer, az Intel EMEA régiójának Közép-Európáért felelős igazgatója és Robert Aymar, a CERN vezérigazgatója. Az Intellel való együttműködés az openlab-II programban a CERN számára elérhetővé teszi mindazokat az új technológiákat, melyek a későbbiekben meghatározó szerepet játszanak az LHC (Large Hadron Collider: a CERN egyedülálló részecskegyorsítója) projekthez kapcsolódó számítástudományi problémák megoldásában. A várhatóan 2007-re elkészülő hatalmas részecskegyorsító, az LHC kerülete 27 km, így ez lesz a világon létező legnagyobb tudományos eszköz.

A CERN openlab programjának első három évében olyan iparági partnerek tesztelték és értékelték a CERN openclustert, mint az Intel, Enterasys, IBM, HP és az Oracle. Az elmúlt 18 hónap során a CERN opencluster létfontosságú szerepet játszott az LHC számítóhálózat valódi működésének szimulálásában, valamint segítségével a CERN 600 MB/s sávszélességű folyamatos kapcsolatot tartott fenn világszerte hét jelentős számítóközponttal.

A megállapodás értelmében az Intel a rugalmasabb és nagyobb számítási teljesítményű (High Performance Computing, HPC) rendszerek fejlesztését fokozó Advanced Computing Center programját is elérhetővé teszi, továbbá szakértőket biztosít a CERN workshopjaihoz, valamint tréningeket tart az Intel technológiáit is érintő területeken, mint például az extrém számítási kapacitású HPC rendszerek, a grid- és a cluster technológia.

"A CERN már több mint ötven éve a részecskefizika-kutatás élvonalát képviseli, tudósokkal dolgozott együtt világ minden pontjáról, hogy az univerzum eredetének nyomaira bukkanjon" – mondta Hannes Schwaderer, az Intel EMEA régiójának Közép-Európáért felelős igazgatója. "Örömünkre szolgál, hogy biztosíthatjuk a nagy számítási teljesítményű hátteret a CERN kutatásaihoz, és rendkívül izgatottan figyeljük, ahogy a CERN a legerőteljesebb, legnagyobb tudományos berendezésének beindítására készül az Intel technológiái segítségével. Cserébe hasznos visszajelzést kapunk, miként viselkedik a legújabb technológiánk a nagy követelményeket támasztó környezetben."

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények