Továbbra sem hajlandó kihalni az XP, sőt

Gyakran téma nálunk a Windows XP piaci kivezetése, nem véletlenül. A még mindig rendkívül népszerű operációs rendszertől már nagyon szeretne megszabadulni a Microsoft, azonban a piaci részesedése már második hónapja nő. A korábbi csökkenési tendencia után meglepő módon azonban csökkenés helyett januárban a decemberi 28,98 százalékról 29,3 százalékra, majd februárban ha éppen nem is jelentős mértékben, de még tovább, 29,53 százalékra bővült a Net Applications adatai szerint.

Túlzás lenne azt állítani, hogy új piacot szerzett volna az XP, és bár az elmúlt két hónapban 0,21 százalékkal csökkent a Windows 7-es gépekkel internetezők száma, még mindig magasan vezet (47,31 százalék). Emellett a Vista is fél százalékkal kevesebb gépen fut, mint két hónappal korábban, a decemberi 3,61 százalékról januárra 3,3-ra, majd februárra 3,1 százalékra zsugorodott. Eközben a Windows 8 is egyre kevesebb gépen fut, most éppen 6,38 százalékon, bár itt a csökkenést továbbra is inkább a 8.1-re áttérők okozhatják. A Microsoft legújabb operációs rendszere egyébként már 4,3 százalékon áll, a legnagyobb bővülést (0,34 százalék) elérve a hónapban. A Windows Vista azután, hogy januárban átvette az utolsó helyet a 8.1-től, februárra mindössze 3,1 százalékos részesedéssel rendelkezett. Összességében mondhatjuk, hogy szinte nem is változott a 8-as család részesedése, ami semmiképp nem jó jel a Microsoftnak.


[+]

A hazai trendek némiképp szembemennek a nemzetközivel, nálunk ugyanis nem változott semmi, szép lassan csökken az XP részesedése, most éppen 28,97 százalékon áll. Szépen teljesít viszont az ugyancsak nem fiatal Windows 7, a legfrissebb adatok szerint 49,13 százalékkal.


[+]

A Microsoft mindent megtesz, hogy az XP végre eltűnjön a felhasználók számítógépeiről, azonban úgy tűnik, továbbra sem érdekli a rendszer szerelmeseit sem a Microsoft saját vírusirtójának hiánya, sem az automatikus frissítések megszűnése. Pedig az is szóba került, hogy ingyenes, vagy legalább nagyon olcsó Windows jöhet.

Azóta történt

  • Csak egy SMS, és máris dől a lé

    A Windows XP támogatása április 8-án lejár, és bár a Microsoft jelezte, hogy a bankautomatákon futó beágyazott XP-k még egy ideig védve lesznek, az ATM-ek elleni támadások száma tovább emelkedhet.

  • A kiberrendőrök is a Windows XP lecserélésére buzdítanak

    Az európai kibervédelmi szervezet roppant kockázatosnak tartja a váltás elmulasztását, így vagy frissítésre, vagy pedig körültekintő használatra kérik a felhasználókat.

Előzmények

  • Jelentősen csökkenti a Windows 8.1 licencdíját a Microsoft

    A változás azonban csak a belépő kategóriás, 250 dollárnál olcsóbb PC-kre szánt operációs rendszerek árazását érinti.

  • Nem maradnak védtelenül az ATM-eken futó XP-k

    A beágyazott operációs rendszerrel működő automatákon nem kell azonnal 8.1-re váltani, még évekig élvezhetjük a terméktámogatás előnyeit.

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.