Windows XP: a kormányok fizetnek, a Microsoft támogat

Holnap lesz az IT-szektorban sok helyen csak következő Y2K-lufiként emlegetett április 8., amikor a Microsoft többszöri halasztás után végre tényleg megszünteti a hivatalos terméktámogatást a Windows XP legtöbb változatának esetében. A 2001 őszén megjelent operációs rendszer a mai napig nagy népszerűségnek örvend, egy hónapja az internetezésre is használt számítógépek közel 30 százalékán futott XP.

Hirdetés

Bár a Microsoft néhány ATM-eken futó Windows XP védelmét továbbra is biztosítja, a vállalat mellett legutóbb például az Europol kiberbiztonsági szervezete, az EC3 (European Cybercrime Centre) is a szoftver lecserélésére buzdította az otthoni felhasználókat és a cégeket egyaránt. Természetesen mások is nagyon szeretnék, ha a Windows XP végre tényleg eltűnne a süllyesztőben, de amíg fejlett nyugati országok kormányai is hajlandóak fizetni az időn túli, extra támogatásért, addig a Microsoft és partnerei által intézett marketing-össztűz is kevésnek tűnik ahhoz, hogy ez a cél a közeljövőben tényleg megvalósuljon.

A brit kormány 5,548 millió angol fontot (mintegy 2 milliárd forintot) fizet a Microsoftnak plusz 1 év XP-támogatásért. A megállapodás értelmében a redmondi vállalat a következő 12 hónapban is frissen tartja majd a Windows XP, Office 2003 és Exchange 2003 szoftvereket a brit közszférában – kormányzati, oktatási és egészségügyi intézmények – használt számítógépeken. Sarah Hurell, a brit közbeszerzés (Crown Commercial Service, CCS) információtechnológiai és telekommunikációs területekért felelős igazgatója szerint az átfogó üzlettel 20 millió fontot spóroltak meg, az intézményenkénti megállapodás ugyanis legalább ennyivel került volna többe a brit adófizetőknek. A plusz 1 év támogatást az érintett intézmények akkor vehetik igénybe, ha komoly fejlesztési tervvel rendelkeznek az elavult programok lecserélésére. Hurrell még megközelítőleg sem volt hajlandó megmondani, hogy a brit közszférában mekkora az XP-s gépek aránya, de azt elismerte, hogy az ország egészségügyi intézményei „nagyon hálásak” az üzletért – az EHI Intelligence tavaly szeptemberi felmérése szerint az angol egészségügyi rendszerben használt számítógépek 80 százalékán még mindig Windows XP fut.

A DutchNews információi szerint a holland kormány is hasonló megállapodást kötött a Microsofttal, az üzlet értékéről azonban csak annyit lehet tudni, hogy „több millió euróra” rúg. Hollandiában 34 és 40 ezer közé tehető a köztisztviselők által használt XP-s gépek száma, a kormányzati gépeket jövő év január elejéig fogják újabb operációs rendszerre frissíteni. Az ország önkormányzatainak 40 százaléka szintén XP-s gépeken végzi a munkáját, a kiterjesztett támogatásról szóló megállapodás az ANP hírügynökség szerint rájuk nem vonatkozik.

Az Egyesült Királyságon és Hollandián kívül várhatóan számos további ország is egyedi megállapodásokat fog kötni a Microsofttal a közszférában és a kormányzatban használt Windows XP-s gépek támogatásának kiterjesztéséről. Az Egyesült Államokban a brit helyzethez hasonlóan szintén az egészségügy van a legrosszabb helyzetben, sok kórházban vannak még XP-s gépek, mert a rajtuk futó programokat fejlesztőik egyelőre még vagy nem készítették el frissebb operációs rendszerre, vagy az újabb verzió kiadásához szükséges tanúsítványokat nem szerezték be.

(A magyarországi közszféra XP-helyzetéről mi is megpróbáltunk képet kapni, cikkünket holnap publikáljuk. Annyit azonban már most elárulhatunk, hogy lényegében csak arról – a közszféráról – nem lesz benne szó, amiért eredetileg az egésznek nekiálltunk, ugyanis ebben az ügyben valamiért minden információcsapot elzártak előttünk.)

Azóta történt

  • Surface Próval az XP leváltásáért

    A Microsoft nem csak a biztonsági kockázattal kampányol az XP utáni operációs rendszereiért, most egy elég komoly akcióval is igyekszik felrázni a 13 éves rendszerhez ragaszkodó ügyfeleit.

  • Interaktív alkalmazáscsempék kerülhetnek a Windowsba

    A Modern felület készülő újdonságait bemutató videók alapján az áprilisi frissítés után végre a csempéknek is szentelnek egy kis figyelmet, de lehet, hogy ezek a fejlesztések már csak a következő Windowsba kerülnek be.

Előzmények

  • A kiberrendőrök is a Windows XP lecserélésére buzdítanak

    Az európai kibervédelmi szervezet roppant kockázatosnak tartja a váltás elmulasztását, így vagy frissítésre, vagy pedig körültekintő használatra kérik a felhasználókat.

  • Továbbra sem hajlandó kihalni az XP, sőt

    Bár a Microsoft mindent megtesz a 2001-ben megjelent operációs rendszer lecseréléséért, egy kicsivel megint többen használják. A támogatás néhány héten belül megszűnik.