Magyarországra jön a YouTube

YouTube-logóA Google hamarosan elindíthatja videomegosztó oldalának magyar domén alatt futó változatát – értesült az IT café. A youtube.hu címre költöző, lokalizált kiadás főoldalán több hazai tartalommal találkozhatnak majd a látogatók, többek között ha az internetvállalatnak televíziós csatornákkal is sikerül megállapodnia, azok saját gyártású műsorai archívumának egy része hivatalosan is megjelenhet majd a magyar felhasználókra szabott szájton.

A YouTube felülete már bő másfél éve beszél magyar nyelven, így a látogatók számára egyedül a hazai tartalomkínálat bővülése lesz a látható újdonság – a háttérben azonban más is változik. Az oldal az Artisjus és a Google megállapodása révén jogosítottá válik, azaz a közös jogkezelő és azon keresztül közvetetten a jogtulajdonos részesedik majd a videók mellett, felett megjelenő reklámok bevételeiből, akár akkor is, ha azok nem hivatalos forrásból kerültek fel az oldalra.

A videomegosztóra regisztrált zenészek, jogtulajdonosok ugyanis beállíthatják majd, hogy a szerzeményeiket tartalmazó, mások által feltöltött tartalmakkal mit kezdjen a YouTube. Letilthatják a Google Content ID rendszere által beazonosított felvételeket, de dönthetnek úgy is, hogy nem bántják azokat, és akkor részesedést kapnak az azokhoz társított hirdetések bevételeiből. A vállalat tapasztalatai szerint a jogtulajdonosok többsége ez utóbbi lehetőséget választja azokban az országokban, ahol ez az opció elérhető.

A Google az elmúlt két évben számos európai országban – a térképen ezeket jelöli kék szín – jogosította a YouTube-ot a helyi közös jogkelező szervezetekkel tető alá hozott megállapodás révén. Legutóbb, november közepén a határozott fellépéséről ismert SABAM-mal állapodott meg a vállalat, és indította el a belga lokalizált szolgáltatást a youtube.be címen.

A YouTube magyar doménje esetében a Google viszonylag időben lépett, már 2007-ben, egy évvel a szolgáltatás felvásárlása után megszerezte a youtube.hu címet, mely addig két magánszemély kezében is megfordult. A vállalat korábban a Gmail.hu esetében nem volt ilyen agilis: az a mai napig egy, az egykori G-Portáltól megörökölt G-mail néven levelezőszolgáltatást üzemeltető magyar vállalkozás kezében van. A youtube.hu cím jelenleg a videomegosztó oldal nemzetközi doménjének magyar nyelvű felületére irányít át.

A Google magyarországi irodája nem kommentálta lapunk értesülését.

Azóta történt

  • Iskolatévét indít a YouTube

    A tanórákon felhasználható, egyelőre angol nyelvű anyagok dedikált helyen érhetők el, és nem keverednek másféle tartalmakkal.

  • Eltörölte az adathordozók jogdíját Spanyolország

    A jogtulajdonosok várhatóan a költségvetés terhére kapnak kompenzációt, azt, hogy pontosan hogyan és mennyit, később határozzák meg.

Előzmények