Lendületes növekedés jön a PC-piacon

A Gartner aktualizálta a globális PC-piac idei kilátásairól szóló előrejelzését. Az újabb optimista revízió szerint a hordozható számítógépek iránti erős keresletnek köszönhetően 2010-ben 366,1 millió gépet adnak el a gyártók, 19,7 százalékkal többet, mint tavaly, az ebből befolyó árbevétel pedig 12,2 százalékkal, 245 milliárd dollárra nő. A piackutató decemberben e két mutató esetében még 13,3, illetőleg 1,9 százalékos bővüléssel számolt csupán.

A Gartner szakértői a kristálygömbjükben most azt látják, hogy az idén minden régióban növekedés lesz tapasztalható, és helyreállnak a hagyományos szezonális forgalmi görbék. További jó hír, hogy már nemcsak a fogyasztói kereslet lesz erős, hanem a vállalatok is belefognak a gépparkok lecserélésébe.

„Előrejelzésünk szerint 2010-ben ismét a mininotebookok [bevett terminussal: netbookok] adják majd a hordozható gépek piacának lendületét, de azt várjuk, hogy jelentőségük idővel látványosan csökkenni fog, hiszen egyre komolyabb konkurenciát jelentenek e kategória számára az alacsony fogyasztású ultrahordozható modellek és a következő generációs táblagépek. Az asztali PC-k forgalma alig és csak a fejlődő piacokon nő majd” – magyarázta George Shiffler, a Gartner kutatója.

A piackutató úgy látja: az elkövetkező három évben a hordozható számítógépeknek felelnek majd a PC-piac növekedésének 90 százalékáért. Míg tavaly az ilyen eszközök a teljes PC-forgalom 55 százalékát adták csupán, 2012-re a részesedésük közel 70 százalékra nő. A Gartner úgy látja, hogy az Apple iPadje lendületet ad majd a hagyományos és új típusú táblagépek eladásainak: ezekből 2010-ben 10,5 millió darab fogy majd.

A piackutató elemzői szerint azzal, hogy számos alkalmazás online elérhetővé válik, radikálisan megváltoznak a PC-használati szokások, csökken majd az igény a nagy teljesítményű konfigurációk iránt. Az Apple iPad jó példa erre is, valamint a mobiltelefon-piac és a PC-piac határainak elmosódására is – mondják.

Azóta történt

  • Az Acer szárnyalt tavaly

    Az iSuppli végleges adatai szerint a tajvani gyártó az év egészében ugyan nem előzte meg a Dellt, de nagyon közel került hozzá.

  • Felküzdötte magát a topba az Asus

    A vállalati PC-beszerzések megindulása nagyban hozzájárult a piac egészséges növekedéséhez. A tajvani gyártó minden riválisánál nagyobb növekedést ért el.

Előzmények

  • Milyenek az IT-piac kilátásai 2010-re?

    Mélyvíz után nagy levegő – az IDC évnyitó rendezvénye a technológiai piacokról.

  • Felpörgött a PC-piac

    A tavalyi utolsó negyedévben két számjegyű növekedést regisztráltak a piackutatók. Kelet-Európában viszont változatlanul gyenge a kereslet.

  • Talpra állt a PC-piac

    Már az idén is szerény növekedés várható, de az elkövetkező négy évben lendületesebb bővülés jön majd.

  • Fellélegezhetnek a PC-gyártók

    Már az idén elindul a növekedés a piacon, miután a harmadik negyedév rendkívül erős volt. A gépek átlagára viszont alacsony.