Fellélegezhetnek a PC-gyártók

A vártnál hamarabb tér magához a globális gazdasági válság okozta sokkból a PC-ipar – ezt állítja a Gartner. A piackutató tegnap revideálta a számítógéppiac közeli jövőjére vonatkozó prognózisát: most úgy látja, hogy már az idén nőni fog a világszerte eladott konfigurációk száma, mégpedig 2,8 százalékkal, 298,9 millió darabra, jövőre pedig kifejezetten egészséges, 12,6 százalékos bővülés következik. Szeptemberben az elemzők még azt látták a varázsgömbjükben, hogy 2009-ben a darabszám szerinti forgalom 2 százalékkal elmarad majd a tavalyi szinttől.

„A harmadik negyedévben a forgalom sokkal erősebb volt a vártnál, annyira, hogy már önmagában garantálja a pozitív növekedést az idei évre. A negyedik negyedévben szerény szezonális javulást várunk, de mivel a 2008-as utolsó trimeszter roppant gyenge volt, a növekedés látványosnak tűnik majd. Ez megtévesztheti a gyártókat és a piackutatókat” – magyarázta George Shiffler, a Gartner kutatási igazgatója.

Aki hozzátette, hogy bár a forgalmazott darabszám várhatóan nő majd az idén, a gyártók árbevétele 10,7 százalékkal, 217 milliárd dollárra csökken. Ennek oka a PC-k átlagárának meredek zuhanása, mely az olcsóbb konfigurációk iránti kereslet élénkülésének tudható be. „Azt várjuk, hogy a személyi számítógépek átlagárának csökkenése a piac felépülésével párhuzamosan lassulni fog, de a mostani erős versenyben növekedésre a közeljövőben nem látunk esélyt. Ez azzal jár, hogy jövőre – és azt követően is – a darabszám szerinti forgalom növekedésétől messze elmarad majd a forgalom értékének növekedése” – tette hozzá Shiffler. A piackutató szerint 2010-ben csupán 2,6 százalékkal, 222,9 milliárd dollárra nő az iparág árbevétele.

A PC-piac lendületét változatlanul a hordozható gépek adják. Notebookokból az idén várhatóan 162 millió darab fogy majd, 15,4 százalékkal több, mint tavaly – jósolja a Gartner. A netbookok ebből 29 millió darabbal részesednek az idén, miközben az asztali számítógépek forgalma 9 százalékkal, 136,9 millió darabra csökken. 2010-ben a netbookokból 41 millió fogy majd, a desktopokból pedig 140,2 millió.

A piackutató változatlanul úgy gondolja, hogy a Windows 7 megjelenése a PC-piac idei alakulására nem lesz érezhető hatással.

Azóta történt

Előzmények

  • Gyógyul a chipipar

    A Gartner szerint az idén sem lesz olyan meredek visszaesés, mint várták, jövőre pedig megindul a növekedés.

  • Nagyot szólt az Atom

    Az Intel fölénye a notebookokba és szerverekbe szánt chipek szegmensében lehengerlő. Az AMD a desktopokban erősebb.

  • Megállíthatatlan az Acer

    A HP után a tajvani vállalat adja el a legtöbb számítógépet a világon. A három éve még piacvezető Dell visszaszorult a harmadik helyre.

  • Karácsonyra magához tér a PC-piac

    A Gartner optimistábban látja a termékkör jövőjét, és azt jósolja, hogy 2010-ben már 10 százalék fölötti növekedést láthatunk majd.