Élveboncolt winchester és egyebek

Nemrég adtunk hírt arról, hogy egy nemzetközi adatmentő cég milyen különös helyzetekbe keveredett munkája kapcsán. Nyilvánvalóan méltánytalan lett volna tőlünk, ha a magyar IT-ipar egyik vezető vállalatát, a kevés nemzetközileg is elismert hazai cég közé tartozó a Kürt Zrt.-t nem kérdeztük volna meg: nekik vajon milyen különös eseteik akadtak adatmentési tevékenységük során.

Szekeres Gábor, a Kürt adatmentési osztályának vezetője készséggel állt az IT café rendelkezésére, s a már a cég által korábban ismertetett érdekes eseteket továbbiakkal egészítette ki (valójában az alább szereplő tudósítás szerzője is Szekeres Gábor, jómagam legfeljebb társszerkesztőként működtem közre – a szerk.)

A Kürt Zrt. adatmentésének vezetője nemcsak az elmúlt évre koncentrált, hanem összeállított az olvasók számára egy tíz tételből álló toplistát, melyben a leginkább tipikus, illetve a legfurcsább történeteket gyűjtötte össze, gyakran hasznos tanácsokkal kiegészítve a tapasztalatokat. Nézzük hát!

Globális lehűlés

Egy vállalati középvezető, amint laptopot lát, pavlovi reflexként e-maileket akar olvasni. A repülőn, a motorháztetőn, a tévé előtt, bárhol. Az új laptopok általában jól bírják ezt a gyűrődést, a téli időszakban azonban sokan veszítik el adataikat a laptop „hidegindítását” követően. Hosszabb ideig tartó hidegben való tároláskor az adathordozó fizikai tulajdonságai enyhén megváltoznak. Ez a változás a precíziós adathordozó eszközt sérülékennyé, akár működésképtelenné is teheti. A sérülés típusától függően ilyen esetekben is van lehetőség adatmentésre. Az adatvesztés elkerülhető, ha a lehűlt számítógépet addig nem kapcsoljuk be, amíg legalább 10 fokra fel nem melegszik.

Ne változtass azon, ami működik!

Ez a mondás nem mindig igaz, főleg nem az informatikában. Egy hivatal szervere 10 éve megállás nélkül ketyegett a szerverszoba mélyén. A rendszergazda dicséretes módon kihívta a Kürt szakembereit, hogy készítsenek biztonsági másolatot a tárolt adatokról. Ehhez a számítógépet leállították, majd újraindították. Ekkor a gép tápegysége zárlatos lett, hang és füst kíséretében ki is égett. A winchester ezt a sokkot nem élte túl, így a munkát fizikai adatmentéssel folytatták, immáron a Kürt tisztaterű laboratóriumában.


Azóta történt

Előzmények