Az egész világot lekörözné a mesterséges intelligencia terén Kína

Kína egy 5 éves tervet vázolt, amely révén meghatározó szereplővé lépne elő a mesterséges intelligencia és a kvantumszámítógépek piacán.

Kína technológiai ipara megszenvedi az amerikai korlátozásokat, azonban az ország szeretne a technológiai piac élére állni a közeljövőben.

A The Wall Street Journal jelentése szerint vázoltak egy 5 éves tervet az ország vezetői, amely révén nagyot lépnének előre technológiában, fejlesztések és nemzetbiztonság terén is. Fejlesztőlaborokat hoznak majd létre, oktatási programokat indítanak, többet költenek majd kutatás-fejlesztésre mesterséges intelligencia, biotechnológia, félvezetők és kvantumszámítógépek kapcsán.

Az alapvető kutatásokra fordított költségvetést 10,6 százalékkal emelik meg már 2021-ben, és létrehoznak egy 10 éves kutatási stratégiát.

5G-s lefedettség, AI-kutatások és sofőr nélküli taxik terén egyébként Kína már most is igen jól áll, ezek kapcsán tehát erősíthet helyzetén. Több szakértő szerint ugyanakkor az 5 éves terv a túlélésről is szól, az amerikai korlátozások ugyanis a Huawei-t és a ZTE-t is megbénították. Ezen felül Amerika is vezető szerepet tölt be kutatás-fejlesztés terén, a Biden-kormány is többet költ majd 5G-re, AI-ra és elektromos autókra, továbbá újabb és még keményebb szigorításokat szellőztetett meg a kínai technológiai cégek irányába.

Azóta történt

Előzmények