Kémprogram buktatta le a pedofilt

Egy leütésnaplózó kémprogram buktatta le azt az amerikai pedofilt, aki egy 15 éves angol tinédzserrel ismerkedett meg és keveredett cybersex-kalandba az interneten. A hatóságok a 26 éves Jason Bowert az albanyi repülőtéren tartóztatták le még tavaly novemberben, amikor Nagy-Britanniába indult volna, hogy személyesen is találkozzon a fiúval – jelentette az AP. Bower tegnap az ügyét tárgyaló szövetségi bíróságon elismerte, hogy webkamerán keresztül „online szexuális kapcsolatot” létesített a kiskorú sráccal.

Az eset érdekessége, hogy a pedofilt a fiú gyanakvó anyja leplezte le egy kémprogram segítségével. A tárgyalás során kiderült, hogy az aggódó szülő úgy próbálta kideríteni, mit is csinál a fia az interneten, hogy egy billentyűleütéseket naplózó spyware-t telepített a számítógépre. Ez lett a zaklató veszte – rá most akár 20 évnyi börtönbüntetés is várhat.

Az eset kapcsán a Sophos IT-biztonsági cég megjegyzi, hogy bár jelen esetben a kémprogram jó szolgálatot tett, ezeket elsősorban anyagi haszonszerzésre pályázó bűnözők használják. A gyerekeik miatt aggódó szülőknek inkább – tanácsolják – olyan helyre kell tenniük a PC-t, ahol a család több tagja is jelen lehet, mert a kémprogramokkal való visszaélés miatt a törvénnyel is meggyűlhet a bajuk.

Azóta történt

Előzmények