Virágzik az internetes gyerekpornó

Gyerekekről készült pornográf felvételekből egyre többet publikálnak és adnak el az interneten, és a képeken egyre erőszakosabb jelenetek és egyre fiatalabb szereplők jelennek meg – állítja egy, a törvénytelen online tartalmak ellen küzdő brit szervezet. Az Internet Watch Foundation (IWF) – amely nemcsak a netes iparággal, de a szigetország kormányával és rendőrségével is együttműködik – éves jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt három évben négyszeresére nőtt a durva gyermekpornót ábrázoló fotók száma. A pedofil oldalak 60 százaléka kínál eladásra ilyen, szexuális erőszakot bemutató képeket – áll az anyagban.

Amint a Reuters beszámolójából kiderül, a szervezethez beérkezett bejelentések száma tavaly 34 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A képeken 80 százalékban lányok, 91 százalékban pedig 12 évesnél fiatalabbak szerepelnek. „Szomorú, de ezek az üzletszerűen működő oldalak csak az emberek igényeit elégítik ki az ilyen durva felvételekkel. Amíg profitot hoz, csinálni is fogják” – vázolta a helyzetet a hírügynökségnek az IWF szóvivője.

A gyerekpornót kínáló weboldalak többségét amerikai és orosz bűnbandák üzemeltetik. A szervezet adatai szerint a térítés ellenében elérhető szájtok 90 százalékát e két országban működő szerverekről szolgálják ki, és a törvénytelen tartalmakat tartalmazó oldalak 80 százaléka rendelkezik orosz vagy amerikai kapcsolatokkal.

Új jelenség a gyermekpornó megjelenése a fotómegosztó oldalakon. 2004-ben – mutat rá az IWF- jelentés – még egyetlen olyan felvételt sem tartottak nyilván, melyet a saját képek közzétételére szolgáló weboldalakra töltöttek volna fel a felhasználók. Tavaly azonban már az ilyen tartalom az összes netes gyermekpornó 10,5 százalékát adta.

A törvénysértő oldalak elleni fellépést nehezíti, hogy a tartalmat szolgáltató szervereket időről időre a világ más részeire költöztetik, ezért hatékonyabb nemzetközi együttműködésre van szükség az ellenük folytatott küzdelemben – vonja le a konklúziót a jelentés.

Azóta történt

Előzmények