Bloggerek dühítették fel a Vatikánt


A katolikus egyház egyik vezető lapja szombaton felháborodott kirohanást intézett azok ellen az olasz bloggerek ellen, akik a BBC egyik tavaly sugárzott dokumentumfilmjét (Sex Crimes and the Vatican) tették fel a Google Video Italia oldalára. A tavaly ősszel nagy visszhangot kiváltott film szerint az egyház takargatja pedofil bűncselekményeket elkövető tagjainak tetteit.

Az olasz bloggerek lefordították a szöveget, majd a feliratozott változat került fel a videomegosztó oldalra, s a dokumentumfilm azóta a legnézettebb videóvá vált az olasz netezők körében. Az Avvenire, az Olasz Püspöki Konferencia tulajdonában lévő lap azonban rágalmazással vádolja a közreműködőket; ahogy a szombati főcímben írják: Aljas rágalmazás az internet segítségével.

A Colm O’Gorman által készített dokumentumfilm egy 1962-es titkos egyezményt vizsgál meg közelebbről, mely állításuk szerint titoktartást ír elő az egyházi személyeket illető, gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűncselekmények kapcsán (mind az áldozatok, mind a papok, mind pedig a tanúk esetében). A titkosan kezelt dokumentum 2003-ban került napvilágra, s akkor derült ki, hogy e megállapodás újabb verzióját Joseph Ratzinger, a jelenlegi pápa 2001-ben megerősítette, s a BBC filmjének következtetése szerint, habár ez az intézkedés a papok jó hírének megőrzését szolgálhatja a vizsgálatok ideje alatt, mégis lehetőséget ad a bűnök és bűnösök takargatására.

Az Avvenire állítása szerint a film torzan és elferdítve mutatja be a tényeket, s megengedhetetlen, félrevezető értelmezést nyújtanak. A tavalyi bemutató idején a brit püspökök is úgy vélekedtek, hogy mindez méltatlan a BBC-hez, valójában a pápa elleni szégyenletes támadásról van szó, hiszen az említett megállapodás a gyónás során megszerzett információk védelméről szól általában, s ezek közé tartoznak természetesen a gyermekekkel szemben elkövetett tettekről szóló értesülések is.

Az ügyből a hét végére már kisebbfajta politikai botrány növekedett ki, s a hírek szerint a RAI televízió is műsorára kívánja tűzni a BBC dokumentumfilmjét.

Azóta történt

Előzmények