Újabb ázsiai kábelszakadások

Még javában folyik az Egyiptom partjainál megsérült távközlési kábelek javítása, s máris újabb kábelszakadásról adott hírt a Qtel, Katar telekommunikációs szolgáltatója. A cég vasárnapi közleménye szerint pénteken a Katart és az Egyesült Arab Emirátusokat összekötő tenger alatti kábel sérült meg, s ez rövid szolgáltatáskiesést okozott.

A múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy két fontos földközi-tengeri kábel elszakadt, s emiatt a javítás idejére komoly internetes forgalomlassulásra lehet számítani a Közel-Keleten és India egyes területein. Nem sokkal ez után – habár sokkal kisebb sajtóvisszhangot kiváltva – egy újabb közlemény szerint Dubai partjainál is megsérült egy vezeték, tehát a most bejelentett katari esemény már a negyedik, Ázsiát érintő kábelszakadás.

A katari társaság szóvivője szerint a sérülés miatt keletkezett kapacitáscsökkenést sikerült 40 százalék körül tartaniuk, hála a nagyszámú alternatív útvonalnak, melyre át tudták terelni a netes forgalmat.

A kábelszakadások okát egyik esetben sem tudták még megállapítani, ám mivel gyors egymásutánban négy fontos vezeték is megsérült, már elkezdődtek a konspirációt feltételező találgatások; különösen azok után, hogy az egyiptomi közlekedési miniszter tegnap bejelentette: nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy hajóhorgony szakította el a vezetékeket, mivel videofelvételek szerint abban az időben egyáltalán nem közlekedtek hajók abban a térségben.

internet cables

Azóta történt

Előzmények