Öt kábelszakadás két hét alatt: kinek a kezében van az olló?

Mind rejtélyesebb az ázsiai országokba vezető kábelek szakadásainak története – a híradásokból már azt is nehéz megállapítani, hogy a legtöbb lapban tegnap közzétett újabb sérülés vajon a negyedik vagy az ötödik a nagyjából két hete tartó sagában. A leghitelesebbnek a Daily Tech híre tűnik, akik azt írják, hogy február 5-én valóban az ötödik meghibásodás történt meg, ám ez nem egy újabb vezetéket érint, hanem az egyik, már korábban elszakadt kábel sérült meg egy másik szakaszon.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az első eset január 23-án történt, amikor Egyiptom partjaitól nem messze a Flag Telecom FALCON nevű száloptikás kábele szakadt el, majd néhány nappal később a SeaMeWe-4 konzorcium által működtetett vezeték járt hasonlóképpen. A szakemberek eleinte arra gyanakodtak, hogy egy tiltott helyen tartózkodó hajó csúszó horgonya okozta a baleseteket, ám az egyiptomi hatóságok nemrég bejelentették, hogy ez nem lehetséges, mert a birtokukban lévő videofelvételek tanúsága szerint a sérülések megtörténésének idején nem jártak hajók azon a területen.

A következő szakadásról a Khaleej Times Online számolt be február 1-jén, s eszerint a Flag vezeték sérült meg Dubai közelében, majd néhány nappal később az ArabianBusiness.com adott hírt arról, hogy Katarnál is történt valami hasonló. Összességében tehát: Alexandria közelében két szakadás (Flag Europe-Asia, SeaMeWe-4), a Flag FALCON-ja az iráni Bandar Abbasz, illetve a malajziai Penang közelében, valamint a Flag egy másik kábele a dubai partoknál érintett az esetekben.

A balesetek miatt a Közel-Keleten és Ázsiában kezdetben komoly fennakadások mutatkoztak, s amíg a javításokat el nem végzik, ezek bizonyos mértékig maradnak is, bár különféle technológiai megoldásokkal, forgalomterelésekkel működőképes maradt az érintett országok internetes hálózata. A helyszínekre az érintett társaságok javítóhajókat küldtek, amelyek a károk felmérése után kezdik majd el a helyreállítás nem kevés fáradságot igénylő munkáját. A Flag Telecom szóvivője ugyanakkor tegnap közölte a sajtóval, a további károk megelőzése érdekében új, rugalmasabb, ellenállóbb vezetéket fektetnek le a Földközi-tengeren Franciaország és Egyiptom között, mely tartalék útvonalként is funkcionál majd. A szakadásokról annyit mondott, hogy a szervizhajók egyelőre még nem találták meg a pontos helyeket.

Az események helye, módja és gyors egymásutánisága természetes módon már január végén kiváló terepet nyújtott az összeesküvés-elméletek megalkotására, s ez a folyamat a legutóbbi szakadás után – mely Iránt komolyan érintette – előre várhatóan felerősödött, s különösen az táplálja a konspirációs feltevéseket, hogy a kábelek sérüléseinek okáról gyakorlatilag semmit sem lehet tudni. Aki kedveli ezeket a gondolatfutamokat (például: az USA Irán elleni háborújának előkészítése zajlik) az tucatjával találhat ilyeneket a különféle lapokban (csak egy-két jellemző cikk: Timesonline, Cnet, The Register).

Azóta történt

Előzmények