Jobbak leszünk, mint a Wikipedia!


Larry Sanger

A szabadon szerkeszthető internetes enciklopédia, a Wikipedia mára óriási népszerűségre tette szert, nem csupán a világ leglátogatottabb weboldalainak egyike lett, de széles körben használt információforrás is. Az azonban az elmúlt évek nagy sajtóvisszhangot kapott botrányai kapcsán láthatóvá vált, hogy a tudástár demokratikus elveken nyugvó, a közreműködők összeadott tudására alapozó rendszere egyáltalán nem garancia a tévedhetetlenségre. A projekt kritikusai elsősorban a szócikkek strukturálatlanságát, esetenként zavarosságát és pontatlanságát, valamint az akár hónapokon át javítatlan szócikkrongálásokat szokták felemlegetni.

A kritikusok között van az enciklopédia társalapítójaként számon tartott Larry Sanger is, aki szerint a Wikipedia népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy nincs igazi konkurenciája. Legalábbis eddig nem volt. Sanger – aki egy évvel a Wikipedia elindítása után, 2002-ben kiszállt a projektből – azonban tegnap leleplezte azt az alternatívát, amely reményei szerint mentes lesz a mintát adó tudástárra jellemző hibáktól.

A Citizendium a Wikipedia egyik ágának tekinthető – ágnak a szoftverfejlesztők azt a programot tekintik, amelyet egy főprojekt lemásolásával hoznak létre, hogy onnan más irányba fejlesszék tovább –, nem véletlen tehát, hogy a logón kívül a két oldal megszólalásig hasonlít egymásra. Az új enciklopédia is nonprofit elven működik, nem hirdetésekből, hanem adományokból tartja fenn magát, és szintén szabadon olvasható és szerkeszthető. A különbség annyi, hogy a Citizendiumon a közreműködőknek a valós adataikat – többek között nevet és tudományos fokozatot – kell megadniuk, és a szócikkeket szakértők ellenőrzik és hagyják jóvá. Sanger szerint ugyanis a Wikipedia „bárki írhat” elve elriasztja a valódi szakértőket, akik értelemszerűen nem örülnek annak, hogy akárki felülírhatja a szövegeiket.

A Citizendium tegnaptól vált nyilvánosan is elérhetővé. Az oldalra – melynek egyelőre csak angol nyelvű változata létezik – eddig körülbelül 900 közreműködő és 200 szerkesztő regisztrált. Ők készítették el az induláskor olvasható nagyjából 1100 szócikket, melyek közül egyelőre mindössze 9 kapta meg a szakértői bizottságok jóváhagyását. (Összehasonlításképpen: az angol Wikipediában több mint 1,7 millió szócikk található.)

Azt Sanger is elismeri, hogy a valós adatokhoz kötött regisztráció miatt nem számíthatnak annyi regisztrált felhasználóra, mint a Wikipedia. „Legyen mondjuk csak negyedannyi tagunk, mint a Wikipediának. Képesek leszünk így néhány éven belül a Wikipedia hiteles versenytársává válni? Szerintem igen” – mondta mégis optimistán az AP-nek, hozzátéve: nem tartja lehetetlennek, hogy a profi tartalom idővel több látogatót vonz majd hozzájuk, mint amennyi a Wikipediát keresi fel.

Azóta történt

Előzmények