Jó üzlet a flash

A Micron Technology belép a NAND flash memóriák piacára – közölte az egyesült államokbeli vállalat mai sajtóközleményében. A világ második legnagyobb DRAM-gyártója a látványosan fejlődő flash-piacon is dobogós helyezés megszerzésére törekszik. A nagyra törő tervek megvalósításához agresszív útitervvel fog neki a társaság: már kezdetben 90 nanométeres technológiával gyártják a lapkákat, majd áttérnek a 72 és 58 nanométeres csíkszélességre. A tervek szerint még az év vége előtt megjelenhetnek a Micron első, 2 gigabit kapacitású flash chipjei, melyek jelenleg a legkeresettebb lapkák a memóriakártyákhoz.

A Micron nem az első vezető DRAM-gyártó, amely fantáziát lát a NAND flash-ben. Az Infineon Technologies AG az év eleje óta van jelen a piacon. A német vállalat azonban egyelőre legfeljebb 512 Mbit kapacitású lapkákat állít elő, nem a legkorszerűbb – 170 nanométeres csíkszélességű – technológiával.

* A NAND flash memóriákat elsősorban adatok tárolására használják olyan mobil eszközökben, mint a zenelejátszók, pendrive-ok vagy a digitális kamerákhoz készített memóriakártyák. Az iSuppli piackutató cég prognózisa szerint az idén a NAND-piac látványos 63,9 százalékkal, 6,28 milliárd dollárra bővül, és e chipekből már 2007-ben több fogy majd, mint a mobiltelefonokban használt NOR változatokból. A piac legnagyobb gyártói a Samsung és a Toshiba.

Azóta történt

Előzmények