Nem csökkennek a memóriaárak

A memóriachipek ára az idén több mint 70 százalékkal – négy év óta nem látott mértékben – emelkedett a világszerte kialakult hiánynak köszönhetően. A gondot az okozza, hogy a gyártók egy része nehezen birkózik meg az elkerülhetetlen gyártástechnológiai korszerűsítéssel, miközben több vállalat a DRAM-termelés kárára bővítette a flashmemória-gyártó kapacitását. A Toshiba és a világ harmadik legnagyobb félvezetőgyártójaként jegyzett Renasas Technology éppen a hét elején jelezte, hogy jelentősen növeli flash lapkák gyártási volumenét.

Jelenleg az áringadozás barométerének tartott 256 Mbites DDR333 és DDR400 DRAM chipek azonnali ára 6,53 dollár körül alakul, míg év elején csupán 3,70 dollár volt, alig magasabb, mint a 3,50 dollárra becsült előállítási költség. Az elemzők bizony nagyot tévedtek, hiszen a tavalyi év végén még azt jósolták, hogy a kisebb csíkszélességű technológiák bevezetésének köszönhetően az idén tovább esnek az árak, és egészen 3,30 dollárig süllyedhetnek.

Most azonban már úgy látják, hogy az idén várhatóan stabilak maradnak a DRAM-árak, ami részben a gyártástechnológiai konverzióval kapcsolatos nehézségeknek, részben a vállalati PC-forgalom második félévre várt jelentős bővülésének lesz köszönhető.

Azóta történt

Előzmények