Illegális a francia Uber, mégis meglepődtek a razzián

Franciaországban tavaly botrány lett abból, hogy a döntéshozók először nem találtak kivetnivalót az Uber működésében, ám a taxisok nyomására azonban a francia belügyminisztérium közleményben jelezte, hogy a speciális biztosítás hiánya, a sofőrök kiválasztásának metodikája és az utasszállításhoz használt autók műszaki állapota miatt az utasok „tényleges veszélyben vannak”, ezért január elsejével megtiltják az UberPOP és a hasonló szolgáltatások nyújtását mindaddig, míg nem felelnek meg bizonyos feltételeknek.

A történet azonban nem úgy zárult, hogy az Uber bezárta irodáját és januártól nem járatja autóit. A törvény ugyanis úgy szól, hogy megfelelő biztosítással, szerződéssel és a többi dokumentummal továbbra is fuvarozhatnak a sofőrök, így „dolgoznak a legalizáláson”, ám a szigorítás alapvetően nem nagyon hatotta meg az Ubert.

Szerdán a TheNextWebnek adott interjút az Uber szóvivője, aki elmondta, hogy harminc felfegyverzett rendőr szállta meg a francia irodájukat Párizsban, a teljes személyzetet „egész napra fogva tartva″. A rendőrök elvitték az irodában talált sofőri mobiltelefonokat (az Uber céges iPhone készülékeket ad a fuvarosoknak) illetve e-maileket és egyéb dokumentumokat vittek magukkal.

A francia Uber továbbra is küzd azellen, hogy az országban illegálisnak számítanak, két panaszt is benyújtottak a hatóságoknak, melyekkel azt szeretnék elérni, hogy az EU törvényeivel összhangba kerüljön a francia szabályozás. A rajtaütés egyébként pont 48 órával a panaszok befogadását követően történtek. Az Uber szóvivője szerint a cég elkötelezett az átláthatóság és az együttműködés terén a francia hatóságokkal, viszont ragaszkodnak az EU és a francia alkotmány által megszerzett jogaikhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények

  • Hús-hús: ételt szállít az Uber

    Spanyolországban megtiltották a fuvarozást, ember helyett ételt visznek házhoz a sofőrök. Tíz perc alatt célba érnek.

  • Jobban keresnek az Uber sofőrjei, mint a hivatásos taxisok

    A cég felmérése szerint a nem hivatásosok majdnem kétszer annyit keresnek, mint a sárga autókban üldögélő társaik.

  • Januártól nem jár francia Uber

    Először hagyták volna, hogy működjön a szolgáltatás, aztán a taxisok kimentek tüntetni. A belügyminisztérium meggondolta a dolgot, mégis kitiltják az utakról a nettaxi-sofőröket.