1984. január 24.

Az Apple Computer részvényeseinek közgyűlésén Steve Jobs bemutatja az 1979 óta fejlesztett Macintosh számítógépet. A monokróm monitorral rendelkező gépben egy 32 bites, 7,83 MHz-es órajelű Motorola MC68000 processzor volt, 128 KB RAM, 64 KB ROM tartozott hozzá, beépítve egy 400 KB-os, 3,5 colos floppymeghajtót tartalmazott és egérrel is lehetett használni. A 2495 dolláros kezdő áron adott Macintosh volt az első igazán sikeres grafikus felhasználói felületet használó számítógép.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • 1996. február. 2.

    A pénzügyi gondokkal küszködő Apple Computer vezérigazgatót vált. Az új vezető, Gil Amelio – aki korábban a National Semiconductort húzta ki csávából – átszervezésbe kezd: elbocsátja a dolgozók harmadát és leállít több kudarcízű projektet. A siker azonban elmarad, és miután a vállalat egy év múlva is tetemes veszteséget jelent, őt is menesztik. Helyére 1997-ben a céget megalapító Steve Jobsot nevezik ki, aki a NeXT-felvásárlás révén alig néhány hónappal korábban került vissza az Apple-höz.

  • 1955. február 24.

    Green Bayben, az USA Wisconsin államában megszületett Steven Paul Jobs, az Apple egyik alapítója. A milliárdossá lett cégvezető Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen 1976-ban hozta létre az Apple Computert, amely az irányítása alatt dobta piacra korai történetének legsikeresebb termékét, az Apple Macintosh számítógépet, majd az ezredforduló után az iPod zenelejátszót, az iPhone-t és az iPadet.

  • 1984. április 24.

    Az Apple egy kiállításon bemutatta Apple IIc típusú, első kompakt számítógépét. Az ekkor kiállítot IIc-ben egy 1 MHz-es 65C02 processzor működött, 128 KB-os RAM-ot építettek bele, mely opcionálisan bővíthető volt 1 MB-ra. Fontos kiegészítői voltak az 5,25-ös floppymeghajtó és az egér.

  • 1991. május 13.

    Megjelenik a Macintosh számítógépekre szánt új operációs rendszer, a System 7 (a kódneve Big Bang volt, de időnként emlegetik Mac OS 7 néven is). Ez a rendszer komoly újításokat is tartalmazott (virtuális memória, személyes fájlmegosztás, QuickTime, QuickDraw 3D), de a Mac-felhasználók számára a legnagyobb élményt az nyújthatta, hogy az átalakított felhasználói felület már színes volt.

Előzmények

  • 1984. január 22.

    Bemutatják az „1984”-nek nevezett televíziós reklámot, mely az Apple Macintosh személyi számítógépet propagálta. Az először a Super Bowl harmadik negyedében sugárzott hirdetést Ridley Scott rendezte. A felvételen a hősnő piros rövidnadrágban és egy Apple pólóban egy orwelli világon fut keresztül, hogy nekidobjon egy kalapácsot – az IBM-et ábrázoló – Nagy Testvér képének.

  • 1982. január 22.

    A Microsoft és az Apple Computer megállapodnak arról, hogy a Microsoft egy irodai csomagot fejleszt a Macintosh számára – ennek eredményeképp jött létre többek között a Multiplan táblázatkezelő. Az egyezség szerint a redmondi cég 1984. január 1-jéig hasonló szoftvert nem dobhatott piacra.