A fájlmegosztó kétmilliós bírsága alkotmányos és törvényes

Még mindig nincs vége Jammie Thomas-Rasset ügyének, a fájlmegosztásért az újratárgyaláson megabírságra (1,92 millió dollár) ítélt asszony és jogi képviselői keresik a jogorvoslat lehetőségét. Az amerikai Igazságügyi Minisztériumhoz benyújtott kérelmüket azonban pénteken elutasították, mivel a minisztérium jogászai egyetértenek a minnesotai bíróság ítéletével, szerintük nem merülnek fel alkotmányossági aggályok, sőt úgy vélik, a súlyos ítélet egyenesen következik a törvényhozók szándékából, akik szigorúan üldözni kívánják a szerzőijog-sértéseket.

A minisztérium memoranduma rámutat arra, hogy a kiszabható bírság összegének legutóbbi módosításakor, 1999-ben épp a keményebb fellépés érdekében fogadták el azt a törvényt, mely lehetővé teszi, hogy tételenként (ez esetben dalonként) akár 150 ezer dolláros bírságot is megállapíthasson a bíróság – ez az összeg Jammi Thomas-Rasset esetében 80 ezer dollár volt. A minisztériumi indoklás egy akkori idézettel utal a törvény céljára: „igen sok felhasználó vagy figyelmen kívül hagyja, hogy a szerzői jogi törvények az interneten is érvényesek, vagy egyszerűen csak úgy vélik, hogy őket nem fogják elkapni, beperelni”. Az összeg mértékével is egyetértenek, mivel ez esetben nem kártérítésről (24 megosztott dal esetében ez nem merülhet fel), hanem a kívánt elrettentésről van szó.

Az amerikai kiadói szövetség, a RIAA mélységes elégedettségét fejezte ki a határozat után – melynek tartalma nem nagyon lehetett kétséges, ugyanis Obama elnök Igazságügyi Minisztériumában legalább öt olyan jogász dolgozik szakértőként, akik korábban a RIAA érdekeit védték főállásban, köztük az a Donald Verrilli Jr., aki Thomas-Rasset első tárgyalásán a RIAA ügyvédjeként a felperesek érdekeit képviselte.

Jammie Thomas-Rassett fellebbezhet még a döntés ellen, de szakértők nem sok esélyt látnak egy ellenkező értelmű határozat meghozatalára.

Azóta történt

Előzmények