675 ezer dollár büntetés 30 letöltött dalért

Hirdetés


Joel Tenenbaum

Kihirdették az ítéletet abban a szerzői jogi perben, melyről tegnap is tudósítottunk, s ennek értelmében a legnagyobb amerikai kiadói szövetség (Recording Industry Association of America ­– RIAA) újabb fényes győzelmet aratott: a szövetségi bíróság Joel Tenenbaumot 30 dal illegális letöltése és megosztása miatt összességében 675 ezer dollár bírság megfizetésére kötelezte.

A bíróság bűnösnek találta a 25 éves férfit a fent említett bűncselekményekben, s a lehetséges büntetést mérlegelve (a körülményektől függően: dalonként minimum 750 dollár, maximum 150 ezer dollár) nem épp a legenyhébbet választotta: 22,500 dollárban állapították meg a darabonkénti bírságot. Ez sokkal kevesebb, mint Thomas-Rasset ügyében (ott 80 ezer dollárt szabtak ki dalonként), de még mindig bőven belefér az „elrettentő, szimbolikus” büntetés fogalmába.

A mindössze kétnapos eljárás során Tenenbaum korábbi állítását visszavonva elismerte a letöltést és megosztást. Az ügy még 2007-ben indult, azóta a RIAA moratóriumot hirdetett a felhasználók perbe vonását illetően, ám azt is kijelentették, hogy a folyamatban lévő ügyeket végigviszik.

A döntés jelképességét az is jelzi, hogy a vádlott több mint 800 dal letöltését és megosztását ismerte el, de a RIAA egy reprezentatív minta alapján kérte elítélését, s ezt Tenenbaum neves ügyvédje, Charles Nesson, a Harvard professzora sem volt képes megakadályozni, mivel a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a vádlott nem tartotta be az Egyesült Államokban érvényes szabályozást, átlépte a „fair use” határait. (Az európai felfogástól eltérően Amerikában azt mérlegelik, hogy a „tisztességes felhasználás” körébe belefér-e az adott cselekmény.)

Azóta történt

Előzmények