Az idén jönnek az Intel-tabletek és -mobilok

Paul Otellini
Paul Otellini (Fotó: Intel)

Az Intel mindeddig sem a tabletek, sem az okostelefonok piacára nem tudott betörni. A chipgyártó vezérigazgatója tegnap elmondta: a reményei szerint mindkét szegmensben megtörténik idén a – legalábbis a mobilok esetében – évek óta várt áttörés.

Paul Otellini erről a vállalat első negyedéves – rendkívül erős – teljesítménymutatóinak közzététele kapcsán tartott sajtótájékoztatón beszélt. Mint elemzők kérdéseire válaszolva elmondta: több mint 30 kisebb-nagyobb gyártó dolgozik olyan tablet fejlesztésén, mely a nemrég bemutatott Atom processzorra vagy annak fejlettebb, 32 nanométeres technológiával gyártott utódjára (Cloverview) épül. Ezek java részén a Google Android operációs rendszere fut majd, néhányon a Windows 7 vagy a MeeGo.

„Megkaptuk a Google-től az Android Honeycomb [3.0] kódját, és ez alapján készítjük a rendszer x86-os portját. Azt várjuk, hogy az év hátralévő részében több gyártó is piacra dobja az ezt használó készülékeit” – mondta.

Az Intel vezetőinek nyilatkozatai szerint egyébként a tabletek a PC-piacon elsősorban a netbookok szegmensébe marnak bele, e termékkör az első számú áldozat. Az eddig javarészt netbookokban használt Atom chipek forgalma jó néhány negyedéve gyakorlatilag stagnál, így volt az idei első három hónapban is. Ugyanakkor ez a terméktípus még így is közel 400 millió dollár árbevételt hoz negyedévente az Intelnek.

Ami az okosmobilokat illeti, Otellini nagyon bízik a következő, Medfield kódnevű, szintén 32 nanométeren gyártott Atom platformban. Ennek a teljesítménye – mondta – „főként a multimédia, a nagy felbontású videók lejátszása terén” nagyon jó, és a fogyasztása is a megcélzott sávban mozog. „Nagyon csalódott lennék, ha egy éven belül nem lehetne Intel-alapú telefonokat vásárolni” – tette hozzá.

A vállalatvezető azt is elismerte, hogy a Nokia-Microsoft szövetség révén egy komoly ügyfelet veszítettek el, ami átmenetileg kifogta a szelet a vitorlájukból. De gyorsan alkalmazkodtak, és az erőforrásaikat most saját készülékek kiadásában gondolkodó mobilszolgáltatók és más készülékgyártók kiszolgálására fordítják. Több Medfield-alapú modell fejlesztése folyik, és tart az hálózat-interoperabilitási tesztek fázisában – mondta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Tovább szárnyal az Intel

    Hiába nem tudott mindeddig betörni az okostelefonok és a tabletek piacára a chipgyártó, negyedévről negyedévre házi csúcsot dönt.

  • Atomot vet be a tabletpiacon az Intel

    A chipgyártó nagyon szeretne tényezővé válni e termékkategóriában, de a gyártók egyelőre nem túl lelkesek. Mire lesz jó az új Atom?

  • Tabletek versenye: a hardver édeskevés

    Egy piackutató előrejelzése szerint az Apple platformja éveken át domináns lesz ebben a termékkategóriában. Az Android mellett a QNX-nek van még esélye.