Kelendő az AMD Fusion

Thomas Seifert
Thomas Seifert

Bár ősi riválisával – vagy inkább: mumusával –, az Intellel ellentétben nem állított fel új árbevételrekordot, de erős, a piac várakozásainak megfelelő, sőt a profitot tekintve azokat felülmúló első negyedéves pénzügyi mutatókat publikált tegnap az Advanced Micro Devices (AMD). Az örök második processzorgyártó azt mondta: a grafikus magot is tartalmazó Fusion (Zacate és Ontario) chipek iránt rendkívül erős a kereslet.

Az április 2-án zárult első negyedévben a vállalat 1,61 milliárd dollár árbevételt ért el, ez 2,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nettó nyereség közel a duplájára, 510 millió dollárra nőtt egy év alatt, ám ennek jelentős része, 492 millió dollár nem a működésből származik, hanem a cég 2009-ben leválasztott félvezetőgyártó leányvállalatában, a GlobalFoundriesben birtokolt tulajdonhányad értékének változásából. Ezt és más egyszeri tételeket nem számolva a nettó profit 56 millió dollár volt, 11 százalékkal kevesebb, mint 2010 első trimeszterében. A Wall Street ennél gyengébb eredményt várt.

A mikroprocesszor-divízió 1,20 milliárd dollár árbevételt ért el (+3%), a grafikus chipekért felelős részleg pedig 413 millió dolláros forgalmat bonyolított (+0%). Mindkét üzletág továbbra is nyereséges volt üzemi szinten: az előbbi 100, az utóbbi 19 millió dollár üzemi eredményt ért el. Mind a processzorok, mind a GPU-k eladási átlagára csökkent, így a bruttó nyereséghányad – azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – a negyedik negyedév 45 százalékáról 43 százalékra mérséklődött.

Az AMD elégedett a piaci részesedésének alakulásával, most a nyereségesség javítására fókuszál – mondta el Thomas Seifert pénzügyi vezérigazgató, aki jelenleg megbízott vezérigazgató is egyben. A cégvezető elemzők kérdésére válaszul közölte, hogy nem született még döntés a januárban menesztett vezér, Dirk Meyer utódlásáról, folyamatban van a jelöltek meghallgatása. Seifert korábban világossá tette: az ő ambíciói között nem szerepel az állandó vezérigazgatói kinevezés.

A vállalat a jelenlegi, második negyedévre 1,53–1,61 milliárd dollár közötti árbevételt vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények