Intel: nem fogunk ARM-chipeket gyártani

Paul Otellini
Paul Otellini (Fotó: Intel)

Az Intel vezetői kedden elemzőknek és újságíróknak számoltak be a vállalat tablet- és okostelefonpiaci terveiről. Amint az köztudott, e rendkívül gyorsan növekvő szegmensekbe a világelső chipgyártó mindeddig nem tudott betörni, e készülékeken ma a rivális ARM-platform az egyeduralkodó.

Hirdetés

Újságírói kérdésre válaszolva Paul Otellini vezérigazgató világossá tette, hogy az architektúra népszerűsége ellenére nem fognak ARM-alapú chipeket fejleszteni és gyártani. Az Intelnek ugyan van ARM-licence, nem ez az akadály. „Semmi előnyünk nem származna ebből. Az ARM lekötelezettjeivé válnánk, a chipek után licencdíjat kellene fizetnünk nekik, ami csökkentené a nyereségünket” – magyarázta.

Otellini szerint minden szempontból előnyösebb számukra, ha ragaszkodnak saját x86-os architektúrájukhoz. A telefonokba szánt új Intel-processzor, a 32 nanométeren gyártott Medfield már fogyasztás szempontjából is versenyképes az ARM megoldásaival – mondta. A találkozón a cég vezetői be is mutattak egy erre épülő okosmobil-prototípust.

Az Intel tavaly a Nokiával szorosan együttműködve több referenciamodellt is készített, ezekkel most a vállalat más gyártóknál házal. „Utólag azt mondhatom, valószínűleg rossz partnert választottunk” – utalt a Microsoft–Nokia szövetségre Otellini. Mivel a finn mobilgyártó ezzel elkötelezte magát a kizárólag ARM-platformon futó Windows Phone 7 operációs rendszer mellett, az Intel-partnerségnek hirtelen és váratlanul vége szakadt. A chipgyártó és a Nokia mindaddig közösen dolgozott a Linux-alapú MeeGo rendszer fejlesztésén.

A vállalat vezetői megismételték: a tervek szerint a negyedik negyedévben megkezdődik a Medfield chipek kereskedelmi szállítása, és az első arra épülő okostelefonok 2012 első felében piacra kerülnek. A pletykák szerint egy nagy OEM-gyártóval már megállapodtak. Otellini a találkozón azt is elárulta, hogy a Medfieldhez készül egy jelentősen bővebb funkciókat kínáló frissítés, melyet még szintén 32 nanométeres csíkszélességgel gyártanak majd.

Szóba került a Windows 8 operációs rendszer is, mely elsőként a „nagy” Windowsok közül ARM-platformra is elérhető lesz. Az Intel szoftverüzletágának vezetője, Renee James rámutatott: míg az x86-os kiadások támogatni fogják a régi, „legacy” windowsos alkalmazások futtatását, addig az ARM-verzió nem.

Azóta történt

Előzmények