Most már tényleg jönnek az Intel-mobilok

Intel smartphoneÉvek sikertelen próbálkozásai után sikerült az Intelnek készülékgyártókat felsorakoztatnia okostelefonokba szánt chipjei mögé. A vállalat vezérigazgatója, Paul Otellini tegnap a Consumer Electronics Show (CES) szakkiállításon jelentette be: elsőként a Lenovo, majd az év második felében a Motorola dob piacra Atom processzoros modelleket.

A rendezvényen be is mutatták a kínai gyártó K800-as modelljét. Ebben a Medfield kódnéven fejlesztett, 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott Atom Z2460 rendszerchip dolgozik, mégpedig 1,6 GHz-en. Az Android operációs rendszer futtató készülék nagy, 4,5 colos kijelzővel, 8 megapixeles kamerával és wifivezérlővel rendelkezik, HSPA+ chipkészletét szintén az Intel gyártotta. A modell a második negyedévtől lesz megvásárolható a kínai piacon.

A vállalat szerint a Medifield platform már nemcsak teljesítményben, de fogyasztás szempontjából is versenyképes a telefonpiacon eddig egyeduralkodó ARM megoldásaival. A cég által készített referenciakészülék 3G-hálózaton nyolcórás beszélgetési időt biztosít, öt órán át képes nagy felbontású videót lejátszani és 14 napig bírja készenlétben. A Motorolának egyelőre nem volt demózható inteles okostelefonja, de jelezte: nemcsak mobilokat, de tableteket is terveznek építeni az Intel megoldásaira.

A bejelentés igazi áttörés az chipgyártó számára, mely évek óta sikertelenül próbálta meg megvetni a lábát ezen a rendkívüli ütemben növekvő piacon. Noha évről évre beharangozták az újabb fejlesztéseiket, azok mindeddig nem győzték meg a gyártókat. Az LG ugyan már a tavalyi CES-en bemutatott egy Intel-alapú modellt, az végül a chipek nem kielégítő fogyasztási mutatói miatt nem került piacra.

Az Intel 2009-től a Nokiával szorosan együttműködve is készített több referenciamodellt. Mivel azonban a finn mobilgyártó később szövetségre lépett a Microsofttal, és ezzel elkötelezte magát a kizárólag ARM-platformon futó Windows Phone 7 operációs rendszer mellett, az Intel-partnerségnek hirtelen és váratlanul vége szakadt. A chipgyártó és a Nokia mindaddig közösen dolgozott a Linux-alapú MeeGo rendszer fejlesztésén is, melyet azóta leállítottak.

Mike Bell, az Intel mobilos részlegének vezetője elmondta: nem feledkeztek el az alkalmazáskompatibilitásról sem. Kidolgoztak egy olyan technológiát, mellyel az ARM-platformra optimalizált, arra írt Android-appok nagy része futni fog az inteles készülékeken is, még ha valamivel gyengébb teljesítmény és magasabb fogyasztás mellett is.

Azóta történt

  • Rekordévet zárt az Intel

    A vállalat negyedik negyedéves forgalmát ugyan visszahúzta a PC-piacra begyűrűző merevlemezhiány, de az üzlet így is pörög.

  • Felsővezető-mozgolódás az Intelnél

    Számos poszton változást jelentett be a chipgyártó. Elemzők szerint megtörtént a következő vezér kiválasztása.

  • ARM: nagyon megy a biznisz

    A vállalat architektúrájára épülő chipekből tavaly 8 milliárd került a legkülönfélébb készülékekbe.

  • A Lenovo lelépi a HP-t?

    A kínai vállalat a PC-piacon ma a második, de az idén az első hely megszerzése a cél.

Előzmények