Flashmemória-rekordot állított fel az Intel

imftElkészítette a világ jelenleg legnagyobb kapacitású flashmemóriachipjét az IM Flash Technologies (IMFT), az Intel és a Micron 2006 januárjában létrehozott vegyes vállalata. A cég a héten sajtóközleményben jelentette be, hogy a 20 nanométeres gyártástechnológiával előállított lapka 16 GB (128 Gb) tárolására képes.

A vállalat hangsúlyozta, hogy a rekordkapacitású chip rekordkapacitású flashmeghajtók alapja lehet: 8 lapka egymásra rétegzésével olyan 128 GB-os adattárolót lehet előállítani, amely nem nagyobb, mint az ember körme. A chip támogatja az ONFI 3.0 specifikációt, így a jelenlegi megoldásoknál akár másfélszer gyorsabb adatátvitelre lehet képes. Az új memóriát tabletekbe, okostelefonokba és SSD-meghajtókba szánja az Intel.

A félvezetőgyártó rámutatott: a 20 nanométeres csíkszélességre váltás – e fogalom hagyományos definíciója: az adott technológiával előállított memóriacellák közti távolság fele – komoly kihívást jelentett. A miniatürizálással csökken az amúgy is korlátozott számú írási ciklust elviselni képes NAND-memóriacellák élettartama és megbízhatósága, de ezt az iparágban elsőként alkalmazott eljárásokkal – mint planáris cellastruktúra és magas k állandójú fémkapu – sikerült kompenzálni. Ezek biztosították a cellák teljesítményének és megbízhatóságának szinten tartását.

Az IMFT januárban kezdi meg a mintadarabok szállítását az egy memóriacellában 2 bitet tárolni képes ún. MLC (multi-level cell) technológiájú, 16 GB kapacitású chipekből, melyek tömeggyártása 2012 első félévében indul meg.

Azóta történt

Előzmények