A Lenovo lelépi a HP-t?

A Lenovo azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az idén a Hewlett-Packardot megelőzve a világ legnagyobb PC-gyártójává nő – írja a DigiTimes. A tajvani kiadású szaklap beszámolója szerint ezt a kínai vállalat vezérigazgatója, Jang Jüan-csing (Yang Yuan-qing) árulta el a sajtónak.

Hirdetés

Az elmúlt negyedévek trendjei alapján a cél korántsem teljesíthetetlen. Az IDC statisztikája szerint 2011 utolsó három hónapjában a Lenovo 13 millió számítógépet adott el, 2,1 millióval kevesebbet, mint a HP; a két vállalat piaci részesedése 14,04, illetőleg 16,31 százalék volt. Ugyanakkor: míg a HP darabszámban kifejezett forgalma közel 16 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest, addig a kínai gyártó majdnem 37 százalékot javított. 2010 negyedik negyedévében a Lenovo még csak a negyedik legnagyobb szereplő volt, akkor a Dell és az Acer is megelőzte.

A cég Kínában régóta piacvezető, és az elmúlt években erős expanzióba kezdett az anyaországon kívüli piacokon is. Tavaly áprilisban leigazolták az Acer menesztett vezérigazgatóját, Gianfranco Lancit. Az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló ún. EMEA-régió vezetésével frissen megbízott olasz menedzser korábbi posztján is a részesedésnövekedést hajhászta: irányítása idején az Acer nemcsak felkapaszkodott a PC-gyártók toplistájára, de megelőzte a Dellt és megszorongatta a HP-t is – ám tavaly visszacsúszott a negyedik helyre. A Lenovo az óceán túlfelén sem tétlenkedik, az Egyesült Államokban egy több mint 4000 üzletből álló kiskereskedelmi hálózatot épített ki, és többek között erre alapozva is szeretné az ottani piacon birtokolt szerény 5 százalékát megduplázni.

A DigiTimes rámutat: míg a PC-gyártók forgalma az előző hónaphoz képest jellemzően 10-15 százalékot esett idén januárban, a Lenovónál 5-8 százalékos növekedést várnak.

Azóta történt

Előzmények