Intel-Novell megállapodás köttetett a Moblin támogatására

Az Intel és a Novell bejelentették, hogy új együttműködési megállapodásukkal olyan ösztönző eszközöket terveznek alkalmazni, amelyek segítik az általunk is bemutatott nyílt forráskódú Moblin rendszer elterjedését a vezető hardvergyártók (Original Equipment Manufacturers – OEM) és a tervezők (Original Design Manufacturers – ODM) körében. (A Moblin egy nyílt forráskódú Linux szoftvercsomag és technológiai keretrendszer, amely vizuálisan gazdag internet- és médiahasználati élményt nyújt az Intel Atom processzorral működő eszközökön, például a mobil internetes eszközökön, netbookokon, járművekben használható információs és szórakoztató rendszereken, valamint a beágyazott rendszereken)

A Novell egyúttal bejelentette, hogy egy Moblin-alapú terméket fejleszt a netbookokhoz, amelyet számos OEM és ODM partnere számára elérhetővé tesz. A vállalat kezdeményezi egy Novell Open Labs megalapítását Tajvanon, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson a Moblin bevezetéséhez. Az új intézmény az Intel és a Tajvani Informatikai Intézet által közösen alapított Taiwan Moblin Enabling Center (MEC) szakértőivel együttműködve fogja a Moblin rendszerrel való kompatibilitás szempontjából érvényesíteni a beérkező terveket.

A múlt hónapban a Linux Foundation lett a Moblin közösség házigazdája, amely az Intel 2007-ben elindított kezdeményezése óta egészen a múlt hónapig elszigetelten fejlődött. A projekt sikere érdekében az Intel továbbra is rendelkezésre bocsátja kulcsfontosságú technológiáit, és együttműködik a fejlesztői közösséggel. A Novell 2008 októberében kezdte meg közreműködését a Moblin projektben, s a vállalat többek között az operációs rendszer kulcsfontosságú szolgáltatásainak – mint például az ablakok, az e-mailek vagy a médiaelemek kezelése – nyílt forráskódú fejlesztésével járul hozzá a Moblin projekthez.

Azóta történt

Előzmények