Letölthető a Moblin 2.0 tesztverziója

Tegnap számoltunk be arról a múlt heti megegyezésről, melynek keretében a Novell és az Intel bejelentették, hogy együttműködnek a nyílt forrású Moblin alkalmazásában és fejlesztésében. (A Moblin egy nyílt forráskódú Linux szoftvercsomag és technológiai keretrendszer, amely vizuálisan gazdag internet- és médiahasználati élményt nyújt az Intel Atom processzorral működő eszközökön, például a mobil internetes eszközökön, netbookokon, járművekben használható információs és szórakoztató rendszereken, valamint a beágyazott rendszereken)

Az időzítés, úgy tűnik, nem volt véletlen, mivel az Intel tegnap bejelentette, a következő netbookplatformjukat, a Moblin 2.0-s verziójának tesztváltozatát is bevezetik. Az Intel esetében ez a lépés igen csak célhoz kötött, új processzoraikhoz kapcsolható: a hamarosan érkező Pineview kódnevű Atom processzor magában foglalja a memóriavezérlőt és a grafikus magot, s a rá épülő Pine Trail platform a negyedik negyedévben várható. Ez a platform a chipek számának háromról kettőre csökkentésével olcsóbbá teszi az energiatakarékosabb eszközök előállítását a gyártók számára.

Moblin

 

Ez a projekt csak tovább erősítheti az Intel részesedését, mivel az olcsó, kis fogyasztású Atom processzorok uralják ma is a netbookok piacát, ahol töretlen a fejlődés, mivel a Display Search szerint ez év első negyedévében minden ötödik eladott hordozható számítógép netbook volt.

Az Intel számára ezért is lehet fontos az Atomra optimalizált, Moblin, melynek 2.0 bétáját tegnap óta elérhetővé tették. Az új verzió lényeges újdonsága, hogy megjelent a felhasználói felületen az „M-zóna" (My Zone), mely azt szolgálja, hogy a felhasználók gyorsan és könnyedén érjék el a leggyakrabban használt alkalmazásokat (e-mail, azonnali üzenetküldők, közösségi oldalak). Az operációs rendszer saját médialejátszóval is rendelkezik, emellett az alkalmazások számára létrehoztak egy keretrendszert, hogy a gyártók is saját képükre formálhassák.

Mindezek mellett a piacot egyelőre (a cég ügyes lépésének köszönhetően) még döntően a Microsoft XP-je uralja, holott korábban a Linux volt az egyeduralkodó a netbookok esetében, s a szakértők a Moblintól még siker esetén is maximum 4,5 százalékos részesedést remélnek, s ennek legfőbb oka az, hogy a felhasználók által elvárt alkalmazások jó része csak Windowson fut.

Jelen pillanatban az Intel a netbookok piacára hajt, de később a többi mobileszközre is igyekeznek kiterjeszteni a Moblint.

A Moblin letölthető a fejlesztők honlapjáról, ahol részletes ismertetőket olvashatunk az új verzió képességeiről.

Azóta történt

Előzmények