SUSE Linuxon is lehet érettségizni

A Novell Magyarország bejelentette, hogy nyílt forrású operációs rendszerének az informatikai érettségi vizsgára optimalizált változata, az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009/2010-es oktatási évtől kezdődően választható szoftverkörnyezetként szerepel az Oktatási Hivatal (OH) által kibocsátott szoftverlistán. A vállalat szerint mind a közép-, mind az emelt szinten érettségiző diákok számára előnyt jelenthet, ha a zárt forráskódú rendszerek mellett megismerkedhetnek a nyílt forráskódú megoldásokkal is.

Az OH augusztus végén adta ki a 2009/2010-es tanévre vonatkozó érettségi szoftverlistát, az iskolák számára ekkor vált egyértelművé és hivatalossá a rendszer választhatósága az érettségi vizsgán. Az informatikai érettségin a diákoknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel.

Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009-es őszi érettségi vizsgaidőszakban még csak a középszintű, a 2010-es tavaszi vizsgaidőszakban azonban már emelt szintű érettségi vizsga esetén is szerepel a választható szoftverek listáján. Az iskolák a 2010. május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-ig nyújthatják be jelentkezési lapot a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójához.

Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag az OH weboldaláról ingyenesen letölthető, mivel a Novell magyarországi irodája térítésmentesen bocsátja az iskolák és a vizsgázók rendelkezésére.

Azóta történt

Előzmények