Nem jó biznisz az ingyenes zeneletöltés

Csöndben lehúzta a rolót a másfél évvel ezelőtt nagyralátó ambíciókkal elindított Spiralfrog – írja a CNET News.com. A reklámbevételekből finanszírozni tervezett ingyenes zeneszolgáltatás weboldalán tegnap este óta üres lap fogadja a látogatókat. Az informatikai hírlap úgy tudja: az oldalt működtető vállalkozás vagyonát szétosztották a hitelezők között.

A Spiralfrog egy újfajta zene- (és film-)terjesztési modellel kísérletezett – igaz, nem elsőként a piacon. Az oldalról ingyenesen lehetett dalokat és újabban videoklipeket is letölteni, a jogdíjakat pedig a szájtra kirakott reklámokból remélték előteremteni. A regisztrált felhasználóinak csak egyetlen követelményt kellett teljesíteniük: minden második hónapban legalább egyszer be kellett jelentkezniük, hogy letöltési és lejátszási joguk megmaradjon. A Spiralfrog a számokat másolásvédett WMA formátumban terjesztette: a dalokat legfeljebb két hordozható eszközre lehetett felmásolni, a CD-re írás nem volt engedélyezett. A választott formátum miatt a szolgáltatás nem minden zenelejátszóval működött, többek között az Apple iPodjával sem.

Bár a CNET anonim informátora szerint a pénzügyi válság vezetett a cég csődjéhez, a lap újságírója úgy véli, az okok ennél szerteágazóbbak. Egyrészt a Spiralfrog egy olyan időszakban erőltette a másolásvédett formátumot, amikor a legnagyobb zeneboltok – köztük az iTunes és az Amazon – éppen a DRM száműzését tűzték zászlajukra; másrészt a szolgáltatás repertoárja is korlátozottabb volt a riválisokénál. A Spiralfrog induláskor egyedül a Universal Music Grouppal tudott megállapodni, aztán tavaly szerződött az EMI-jal is, de a fennmaradó két óriás, a piac 46 százalékát lefedő Warner Music és Sony BMG istállójához tartozó előadók dalai továbbra is hiányoztak a kínálatából. A cég tavaly több millió dollárnyi hitelt vett fel működésének finanszírozására, ennek visszafizetése most lett volna esedékes.

A Spiralfrog nem az első olyan, hirdetések fejében ingyenes letöltéseket kínáló vállalkozás, amely kénytelen volt feladni. A kizárólag amerikai egyetemi hallgatók által használható Ruckus Network egy hónappal ezelőtt dobta be a törülközőt.

Azóta történt

  • Zenéért fizetni? Minek?!

    Bezárja online zeneboltját az Origo, amely öt évvel ezelőtt elsőként lépett be erre a piacra. Profitot a többiek szerint sem lehet kivenni ebből a bizniszből.

  • Több európai országban is elindulhat az iTunes

    Az Apple bízik az EU-n belüli jogkezelés egyszerűsítését célzó törekvések sikerében. A héten Brüsszelben akciótervet fogadott el néhány érdekelt szereplő.

Előzmények