Indulnak a videós reklámok a Facebookon

Régóta húzódó fejlesztés végére tesz pontot a napokban a Facebook, a Wall Street Journal információi szerint ugyanis a hét második felében elindul a vállalat videós hirdetési szolgáltatása. A Facebook hetek óta teszteli a szolgáltatás technikai hátterét, a Facebookra vagy Instagramra feltöltött videók automatikus lejátszása először a mobil kliensekre, majd néhány nappal később a webes felületre is megérkezett. A külső forrásból, például Youtube-ról linkelt videókat továbbra is manuálisan kell elindítani, de a fejlesztés egyelőre még nem minden régióban elérhető.

A potenciális hirdetők szerették volna már nyár végétől kihasználni az automatikusan elinduló videós reklámokban rejlő lehetőségeket, de Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója elhalasztotta a rendszer élesítését, mert a megvalósítás még nem volt tökéletes, és aggódott a „felhasználói élmény csorbulása” miatt. A WSJ értesülései alapján azonban mostanra minden a helyére került, így indulhat a valószínűleg rövid idő alatt jelentős bevételi forrássá váló szolgáltatás. Az árazásról egyelőre nem sokat tudni, a nyáron kiszivárgott információk alapján egy egynapos, a hirdetők szempontjából kritikus 18-54 év közötti réteget célzó kampányért körülbelül 2 millió dollárt kérhet a Facebook. Ha az új szolgáltatás sikeres lesz, a Facebook nagyon sok pénzt vonhat el a televíziós társaságoktól, melyek hagyományosan az ilyen típusú reklámok elsődleges felületeinek számítanak.

Mivel a videós hirdetések csak a napokban fognak megjelenni, egyelőre nem tudni, a Facebook milyen sűrűséggel fogja azokat elhelyezni a felhasználók hírfolyamában. A legnagyobb kérdés természetesen az, hogy az új reklámok mekkora adatforgalmi többlettel járnak majd a mobilinternet-kapcsolatról facebookozók számára.

Azóta történt

Előzmények