(Frissítve!) Harmadik éve veszteséges a Nintendo

A Nintendo januárban adott ki figyelmeztetést, melyben a korábban egymilliárd dolláros üzemi eredmény helyett 336 millió dolláros üzemi veszteségre módosították az éves előrejelzést. A vállalat a március 31-én lezárult pénzügyi évre eredetileg 9 millió Wii U és 18 millió 3DS eladását tervezte, ezeket a becsléseket januárban szintén meredeken lejjebb vették, az asztali játékgépből már csak 2,8 millióval, a kézikonzolból 13,5 millióval számoltak. A ma kiadott, éves eredményeket ismertető jelentés alapján azonban még ezek a becslések is túlzottan optimisták voltak.

A cég végül 457 millió dolláros üzemi és 228 milliós nettó veszteséggel zárta a pénzügyi évet, bevétele 10 százalékkal 5,6 milliárd dollárra csökkent. A Wii U-ból végül 2,7 millió, a 3DS-ből 12,24 millió kelt el, alaposan alulmúlva az eredeti várakozásokat, a Wii-vel és a kézikonzol egyéb változataival együtt a Nintendo összesen 3,94 millió asztali és 22 millió kézikonzolt adott el. Összehasonlításképp, a Sony a PlayStation 4-gyel már 7 millió felett jár, a Microsoft az Xbox One-ból pedig valamivel több, mint 5 milliót adott el, igaz, ez a konzol egyelőre hivatalosan csak 13 országban van jelen. A Wii U-ból megjelenése óta összesen 6,17 millió fogyott, a január-márciusi időszakban mindössze 310 ezer darab, 20 százalékkal kevesebb, mint 2013 első három hónapjában.

A Nintendo a folyó pénzügyi évre közel 400 millió dolláros üzemi nyereségre, 3,6 millió Wii U és 12 millió 3DS eladására számít. Hogy mennyire lehet hinni ennek az előrejelzésnek, jó kérdés – a vállalat vezetősége szinte az utolsó pillanatig kivárt az eredeti, nagyon pozitív becslés módosításával, annak ellenére, hogy külső szemlélők számára is tisztán látszott, a vállalat valós piaci teljesítménye köszönő viszonyban sincs az addig hangoztatott számokkal.

Frissítés

A Nintendo vezérigazgatója a Reutersnek azt mondta, hogy jövőre a fejlődő országokban - ahol jelenleg hivatalosan nem kapható a Wii U és a 3DS - új, a jelenlegi modelleknél olcsóbb konzolt fognak piacra dobni.

Azóta történt

  • Folytatódik a hullámvasút a Nintendónál

    Ismét meglepetést okozott a japán cég. Egy éve még óriási veszteséget könyvelhettek el, az elemzők most is 3,7 milliárd jen körüli bukást vártak, de nem lett igazuk.

  • Mit művel a Nintendo?

    Három évig zsinórban veszteségesek voltak, aztán meglepően jó negyedévet zártak. Mutatunk egy példát, hogyan.

Előzmények

  • 7 millió felett a PlayStation 4 eladások

    A Sony új konzolja továbbra is tartja kezdeti lendületét, a nagy kereslet miatt több helyen még mindig hiány van belőle.

  • Jelentősen drágítja az Xbox One gyártását a Kinect

    A PlayStation 4 után az IHS az Xbox One-ról is készített egy költségelemzést.