7 millió felett a PlayStation 4 eladások

Nem lanyhul az érdeklődés a PlayStation 4 iránt. A tavaly novemberben piacra dobott konzolból – részletes tesztünk itt olvasható – már az első napon egymillió, az első két hét alatt pedig 2,1 millió kelt el, 2013 végéig pedig a 4 milliót is átlépte. A japán vállalat legfrissebb közleménye szerint április 6-áig már hétmilliós felhasználói bázisra sikerült szert tenniük, ami nagyjából a kétszerese annak, amit évekkel ezelőtt a PlayStation 3-mal el tudtak érni ugyanennyi idő alatt. (Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a PS3 megjelenésekor a konkurens Xbox 360 már egy éve kapható volt, a Nintendo Wii pedig a PS3-mal majdnem egyszerre debütált, és az újszerű irányítással azonnal hatalmas népszerűségre tett szert. A PlayStation 3 ráadásul 200 dollárral drágább is volt.)

A Sony Computer Entertainment elnöke szerint a cégnek még mindig gondot elegendő mennyiséget gyártani, de mindent megtesznek azért, hogy a helyzet javuljon. A szoftverértékesítés új konzolhoz képest szintén jól megy, konzolonként átlag 3 darab (összesen 20,5 millió) játékot vásároltak a játékosok a PlayStation online áruházából és lemezes változatban a videojáték üzletekből.

A PlayStation 4 hivatalosan jelenleg 72 országban kapható, ajánlott fogyasztói ára továbbra is a megjelenéskori 399 dollár, Magyarországon 127 990 forint. Az Xbox One hivatalosan egyelőre még mindig csak 13 országban kapható (természetesen egyéb kereskedelmi csatornákon keresztül ennél jóval több országban lehet megvásárolni), az első nagy bővítés idén szeptemberben lesz, a Microsoft akkor 26 országgal bővíti majd a listát. A redmondi vállalat időközben már a Kinect miatt 100 dollárral magasabb, 499 dolláros ajánlott fogyasztói árból is engedett, a csak Xbox One-ra és PC-re elérhető Titanfall megjelenése után piacra dobtak egy 449 dolláros, a játékot is tartalmazó csomagot.

A Nintendo minden jel szerint nagyon gyenge üzleti évet fog zárni, a PS4-hez és az Xbox One-hoz képest 1 éves előnnyel induló konzolt mindkét riválisa mindössze pár hónap alatt beérte.

Azóta történt

Előzmények