A Google nyílttá és ingyenessé tette a VP8-at

Tegnap kezdődött San Franciscóban a Google szokásos kétnapos fejlesztői konferenciája, a 66 országból érkezett 5000 résztvevőt számláló Google I/O – a cég rendszerint ezen az eseményen szokta bemutatni fontos új termékeit, szolgáltatásait. Úgy tűnik, idén nem lesz „nagy durranás”, de azért bőven akadtak már tegnap, a „webes napon” is (a main az Android lesz a középpontban) kiemelten fontos bejelentések.

A legnagyobb súlyú talán az a korántsem váratlan húzás, hogy a Google a BSD-licenc alatt jogdíjmentesen nyílttá tette a tulajdonában lévő VP8 videokodeket, pontosabban útjára indították az iparági szereplők összefogásával létrehozott WebM projektet, mely nemcsak a VP8-at tartalmazza, hanem a már korábban is nyílt forrású Vorbis audiokodeket és egy, a Matroskán alapuló konténerformátumot. A bejelentést természetesen üdvözölte a Mozilla és az Opera, de az Adobe is azonnal bejelentette, hogy a Flash Player is támogatni fogja ezt a technológiát. A nem is oly rég a licenccel védett H.264 mellett szavazó Microsoft is szinte azonnal reagált, Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztését végző csapat vezetője a hivatalos blogban írta meg, hogy az IE 9 támogatni fogja a VP8-at, amennyiben ez utóbbit a felhasználó telepíti a Windowsba. A H.264 legharciasabb pártolója, az Apple egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Fontos lépés lehet a Chrome böngésző terjeszkedésében, hogy megnyílt az online alkalmazásbolt, a Chrome Web Store, s ezen a piactéren mind a felhasználók, mind a fejlesztők egymásra találhatnak.

A Google a kezdeti vihar után lassan-lassan elkezdi újra promotálni az annak idején nagy reményekkel indult Wave-et. Mint emlékezetes, a súlyos adatvédelmi aggályokat felvető bevezetés sokat ártott a szolgáltatásnak. A cég vezetői most ismételten elnézést kérnek a felhasználóktól, s bejelentették, hogy ezentúl nem szükséges meghívó a használathoz, bárki használhatja a komplex kommunikációs szolgáltatást, melyen sokat dolgoztak az elmúlt időszakban, stabilabbá tették, emellett a Google Apps üzleti felhasználói is könnyedén alkalmazhatják saját rendszerükben.

Emellett több alkalmazásprogramozási felületet (API-t) frissítettek, láttak el új funkciókkal: a Google Térképét, az AdSense Feedjéét, a Google Fontét. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a VMware közreműködésével elkészítették a Google App Engine vállalkozásoknak szánt változatát, a Google App Engine for Businesst.

Azóta történt

Előzmények