Az MPEG LA véglegesen ingyenessé tette a H.264 formátumot

Többször beszámoltunk már arról, hogy az új webes szabványok megjelenése következtében komoly küzdelem zajlik, hogy vajon melyik videoformátum legyen a követendő a jövőben  a webes fejlesztésekben.

Hirdetés

Az egyik komoly esélyes a többek között (például a YouTube és a Vimeo mellett) az Apple által is támogatott H.264 kódolási forma, mellyel szemben azonban egy komoly ellenérv merült fel: habár a szakma kifejezetten kedveli, igen jó minőségű technológiának tartja, ám (mindeddig) komoly hátránya, hogy jogvédett, felhasználóinak elvileg licencdíjat kell fizetniük a jogkezeléssel foglalkozó MPEG LA szervezetnek. (Ez eddig nem járt kötelezettséggel, mivel marketingokokból ezt a díjat nem szedték be, ám a lehetősége fennállt annak, hogy a jövőben ez a gyakorlat megváltozik.)

Az MPEG LA tegnap viszont bejelentette, hogy lemondanak a jogdíjról, sem az akció év végi lejárta után, sem később nem kérnek pénzt a technológia használatáért (amennyiben az adott videóhoz a végfelhasználó díjmentesen jut hozzá). Habár ez elsőre nem tűnik annak, a lépésnek óriási a jelentősége, ugyanis hallatlanul megdobhatja a H264. terjedését (megerősíti például a Youtube-ot és a Vimeót, akik már tesztelik azt a megoldást, melyhez nem szükséges az Adobe Flash Playerének használata), hiszen a legfőbb érv, a formátum fizetős modellje elesett. Az Apple is örülhet, ugyanis még erősebb lesz az Adobe-val szemben, akiknek technológiáját nem hajlandók az iOS rendszereken használni, hiszen most már gond nélkül hozzáférhetnek egy alternatív, ingyenes megoldáshoz. Ráadásul a HTML5 is tökéletesebbé válhat, ha kap egy kváziszabványként működő videokódolást. Az esetleges későbbi fizetős megoldás miatt leginkább aggódó Mozilla és Opera is megnyugodhat, de legalábbis stabilabban tervezhetnek. Ugyanakkor szinte biztos, hogy e lépés után a fentiek által támogatott Ogg Theora formátum esélyei végleg elszálltak.

Még egy fajsúlyos versenyző vesz részt a vetélkedésben, a Google által nemrég megszerzett, majd ingyenessé és nyitottá tett VP8, és ennek esetében, a cég hatalmas piaci erejére tekintettel, még nem lehet kimondani a végső szót.

Azóta történt

Előzmények