Így kezdődött a Google I/O 2013

Magyar idő szerint este hatkor kezdődik a Google idei I/O konferenciája. A cég várhatóan több nagy hivatalos bejelentéssel is készül, nézzétek velünk együtt a nyitóbeszédet!

Zárjuk élő közvetítésünket, köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott az elmúlt több mint 3 órában. Sajnos a Google Glassról nem sok szót ejtettek, de azért láthattunk néhány érdekes újdonságot.

09:12 - Glass: a legfőbb cél, hogy a felhasználók boldogan használják.

09:10 - több cégnek kéne kilépnie a komfortzónájából, és új területeken kipróbálnia magát.

09:06 - gigabites internetet minden házba!

09:05 - kiállnak a szólás- és információszabadságért és az egész világon aktívan tesznek is érte.

09:03 - a Google célja az együttműködés, a standardizálás, és nem szereti a zárt rendszereket. A programoknak minél több platformon kéne gond nélkül futnia.

09:00 - a kevesebb több elvet követik. A felületek letisztulnak, az információ sokkal célzottabb és jobban szűrt. A technológia háttérbe szorul és a tartalom, az ember kerül előtérbe.

08:58 - Q&A jön. (6000 résztvevő van.)

08:56 - hogyan fogják megváltoztatni az életünket a sofőr nélküli autók? Az átlag amerikai napi 50 percet tölt ingázással, ezt az időt hasznosan is eltölthetné, ha nem kéne vezetnie.

08:53 - még csak az út elején járunk, és rengeteg lehetőség vár még ránk.

08:52 - remek dramaturgiai érzékkel építették fel ezt a részt, Page az éjszakai Föld előtt beszél.

08:47 - Larry Page a színpadon. A technológia fontosságáról beszél, és arról, hogy minél több emberhez kell eljuttatni. Az Android hihetetlen sebességgel terjedt el és terjed tovább.

08:46 -  a földgömb nézetben a felhők valós időben jelennek meg. Az új Maps mától elérhető a maps.google.com/preview oldalon.

08:42 - látványos 3D nézetek a népszerű és ismert helyekről, amiket a rendszer a felhasználók által feltöltött képekből generál.

08:40 - megújul az útvonaltervező, és nagyon könnyű lesz összehasonlítani a különböző közlekedési módokat egy látványos összehasonlító ábrán.

08:39 - az utcanevek feliratozása is dinamikusan változik a könnyebb érhetőség érdekében (pl. amikor útitervet akarunk készíteni).

08:38 - kiemeli a számunkra és a barátaink számára fontos helyeket. Közösségi térkép.

08:35 - a Google Maps jövője: személyre szabható, a térkép maga a kezelőfelület. Például egy étteremkeresésnél már magára a térképre szitázza rá a részleteket. Bizonyos helyszíneken 3D-s látkép is elérhető a belső terekről.

08:32 - Explore: kategorizált ajánló (látnivalók, éttermek, szállodák, mozik stb.) egy szép kezelőfelületbe csomagolba.

08:30 - a szolgáltatásajánló is megújul. Frissül a navigáció is, gyakorlatilag feleslegessé teheti a fejlett GPS-eket is (valós idejű dugó- és balesetfigyelmeztetés, újratervezés).

08:27 - Zagat integráció.

08:26 - új, egységes ötcsillagos értékelési rendszert vezetnek be.

08:24 - Daniel Graf, a Google Maps igazgatója kicsit megfricskázta az Apple-t ("és ne felejtsük el, pontos is").

08:20 - meglévő adatokból generálnak új adatokat, például így készülnek a városok 3D-s látképei.

08:18 - most jön a Maps. Brian McClendon Mapsért felelős alelnök beszél az újdonságokról. 200 lefedett ország, most már Észak-Korea is. 50 országban működik a Street View.

08:16 - a Google keresőjéből lassan egy hatalmas adatbázisból dolgozó intelligens asszisztens lesz.

08:12 - igen meggyőző a demó, Siri a fasorban sincs ehhez képest. A Google rengeteget fejlődött a hangvezérlés terén.

08:08 - közeledik a Star Trek számítógépek ideje :).

08:06 - fejlődik a Google Now is, most már emlékeztetőket is készíthetünk vele, és azok a megfelelő időben, a megfelelő helyen fognak megjelenni. Élő demó jön az új funkciókról.

08:05 - a Converstational Search funkció ezentúl minden platformon elérhető a Chrome-on keresztül. Használata a Glasshoz hasonló: az OK, Google megszólítás után mondhatjuk a kérdésünket.

08:02 - Knowledge Graph: megpróbálja kitalálni, mit kérdeznénk az éppen feltett kérdés után, és azt is megválaszolja. Jelentősen kibővített nyelvtámogatás. Egyre bonyolultabb kérdések megválaszolására lesz képes, ahogy nő az adatbázisa.

08:00 - most jön a keresés. "The end of search as we know it."

07:56 - Auto Awesome: összetartozó képekből készít animációt.

07:53 - "Googled it!"

07:50 - továbbra is Google+ képek: egygombos automata képkorrekció. Fehéregyensúly, bőrhibák csökkentése, élesítés stb. Több effektet is használhatunk egyszerre.

07:47 - Google+ képek: highlight, azaz akár több száz kép közül a Google automatikusan kiválasztja helyettünk a legjobbakat bizonyos szempontok szerint.

07:42 - Hangout: why should OS'es matter? People matter. Csoportos csevegés, képekkel, mától elérhető Androidra és iOS-re. Ez is szinkronizált minden eszközünk között. Csoportos videohívás, ingyen.

07:36 - új Stream, sokkal átláthatóbb, hasábokra bontott szerkezettel. A hasábok animálnak, a videók akár több hasábnyi szélességben is elnyúlhatnak. Személyre szabott tartalomajánlás a kapcsolódó hashtag funkcióval.

07:32 - Google+, 41 új funkció, 3 nagy területen.

07:28 - több ezer iskola használ már Chromebookot. Alacsony ára miatt ideális az oktatási szektorban.

07:25 - új kezdeményezés (Google Play for Education), ami megkönnyíti, hogy az oktatási intézmények androidos tableteket alkalmazhassanak. Oktatási alkalmazások, csoportos telepítés lehetősége. Csoportos licencvásárlási lehetőség.

07:22 - rengeteg oktatási intézmény használja a Google Appset. A Google nagyon szívén viseli az oktatást.

07:21 - az összes jelenlévő kap egy Chromebook Pixelt. (!).

07:15 - Racer, többjátékos, többképernyős játék, ami Chrome-ban fut. Az érdekesség, hogy a különböző méretű képernyőkön átívelő játékteret hoz létre. Elég látványos.

07:11 - ma az egyik legbonyolultabb művelet okostelefonon a vásárlás. Az eddigi akár több tíz lépést mindössze háromra egyszerűsítik.

07:09 - VP9 videoformátum. Akár 50%-kal kisebb sávszélességgel is beéri a H.264-hez képest. A Youtube is támogatni fogja (természetesen).

07:07 - a Chrome egyik legfontosabb vonzereje a sebessége. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy a böngészés folyamatos és gyors legyen. A WebP képformátumot preferálnák a JPEG helyett, akár 30%-kal kisebb méretet eredményezhet a használata. A WebP animált GIF-ek kiváltására is alkalmas.

07:02 - a Chrome asztali/notebookos verziójának legtöbb funkciója okostelefonra/tabletre is jönni fog. A Google célja a felhasználói élmény egységesítése.

07:00 - a Chromebook 190 napig vezette az Amazon notebookeladási listáját.

06:58 - 750 millió aktív Chrome felhasználó.

06:56 - Galaxy S4 egyedi Android 4.2 Jelly Bean kezelőfelülettel, közvetlenül megvehető a Play Store-ból, boot loader unlocked. Június 26-tól, 649 dollárért.

06:53 - havi 9,99 dollár, 30 napos ingyenes próbaidőszakkal. Ha június 30-ig előfizetünk rá, akkor csak 7,99 dollár. Mától elérhető az USA-ban. Kicsit drágának tűnik a konkurenciához képest.

06:50 - Listen Now - a Google által a saját zenéink alapján ajánlott dalok, albumok.

06:48 - letisztult kezelőfelület, egyből és könnyen elérhető dalok. Intelligens lejátszási lista, jópofa "belekukkantós" UI-vel.

06:46 - Google Play Music All Access, előfizetéses modellben működő zeneszolgáltatás.

06:44 - "Akartok a zenéről beszélni?"

06:42 - Chris Yerga, az Android vezető mérnöke az újradizájnolt Play Store-ról beszél. Lesz egy direkt "tabletekre tervezett alkalmazások" kategória.

06:40 - Ellie Powers vette át a szót, Google Play Store termékmenedzser. Új funkciók jönnek a Developer Console-hoz. App Translation Service: az alkalmazást bármilyen nyelvre lefordíthatjuk, a feladatot kb. 1 hét alatt végzi el a megbízott fordítóiroda. Revenue Graphs: megnézhetjük alkalmazásunk bevételeinek megoszlását. Beta Testing & Staged Rollouts: alfa és béta tesztelés, ütemezett kiadás.

06:30 - Android Studio - új fejlesztői eszköz, IntelliJ alapokon. A fejlesztők a reakciók alapján odavannak érte.

06:28 - az összes előzőekben bejelentett API mától elérhető.

06:25 - Google Play Game Services: Cloud save (szinkronizálva eszközeink között), trófeák, pontlisták, többjátékos mód támogatása. A többjátékos mód élő demózása (Riptide 2) kissé nehezen jön össze (sok a wifi-képes eszköz a teremben).

06:20 - Google Cloud Messaging újítások: notfication szinkronizáció több eszköz között.

06:18 - Cross Platform Single Sign-in. Bármelyik eszközünkön beléphetünk valamilyen oldalra, a többi Androidos eszközünkön is automatikusan belép nekünk a rendszer.

06:17 - Google Play Services. Három új Maps API: Fused Location Provider, Geofencing, Activity Recognition.

06:12 - Hugo Barra, Android termékmenedzser beszél. A Play Store-ból 48 milliárd alkalmazást töltöttek le eddig. A felhasználónkénti bevétel két és félszeresére emelkedett az előző évhez képest.

06:11 - 2011-ben 100 millió, 2012-ben 400 millió Android aktiválás volt. 2013-ban 900 millió lesz.

06:08 - az Android a legnépszerűbb mobil operációs rendszer a világon. A Chrome pedig a legnépszerűbb böngésző.

06:07 - a mostani számítástechnika az "okos kijelzőkről" szól, különböző méretben és formában.

06:06 - Sundar Pichai vette át a szót. A számítástechnika fejlődéséről beszél, ahogy a desktop PC és Windows kombinációjától a mobil eszközök dominanciájáig eljutottunk.

06:04 - kicsit akadozik a stream, reméljük, ennél nagyobb gond nem lesz vele.

06:03 - pontosan kezdtek, Vic Gundotra a színpadon. 1 millió néző követi a Youtube-on a hatodik I/O konferenciát.

Azóta történt

Előzmények