Se ingyen ebéd, se ingyen SMS

A Google tegnap bejelentette, hogy holnaptól blokkolni fogja az egyik legnépszerűbb iPhone-alkalmazást, az egy hónapja indult Infinite SMS-t, mely lehetővé teszi, hogy a 99 centbe kerülő licenc megvásárlása után a felhasználók a Google szerverein keresztül korlátlan számú szöveges üzenetet küldjenek egy másik iPhone-ra.

Az Infinite SMS létrehozása a Google azon törekvésének köszönhető, hogy komolyan igyekeznek támogatni a harmadik féltől származó fejlesztéseket, s e projekten belül is nemrég jelentették be, hogy a Google Labs által létrehozott technológia lehetővé teszi, hogy a cég saját chatprogramjának, a Google Talknak segítségével SMS-eket lehessen küldeni.

Az Innerfence által kínált megoldás messze nem tökéletes még, de ennek ellenére (és a mennyiségi korlátlanságnak köszönhetően) néhány hét alatt az iPhone Store 8. legnépszerűbb programja lett.

A Google közleményben jelentette be, hogy a jövőben nem kívánják támogatni a külső XMPP klienseket, nem csak az Innerfence-t érinti a korlátozás – az SMS-küldés lehetősége azonban megmarad. Indoklásként megemlítik, hogy a Google technológiáját használó ingyenes SMS költségeit a cég állja, s mivel még tesztfázisban van ez a szolgáltatás, egyelőre lemondanak a harmadik féltől származó ilyen kliensek támogatásáról.

A döntés ésszerűnek látszik, hiszen eddig az volt a helyzet, hogy a Google-nál kialakítottak egy technológiai hátteret, melynek segítségével a felhasználók ingyen küldhettek szöveges üzeneteket, kifizették a számlát, ám a közvetlen hasznot a külső cég vágta zsebre. Ugyanakkor érthető az Innerfence vezetőinek háborgása is, hiszen a nyitott protokoll lehetőségére építették fel vállalkozásukat, mely még el sem indult, máris bezárhat.

Meglehet, hogy az üzleti modell újragondolása után mégis csak lesz megoldás.

Azóta történt

Előzmények