A YouTube korlátozza a zenét Nagy-Britanniában

A Google tulajdonában lévő YouTube üzemeltetői tegnap óta blokkolják Nagy-Britanniában a videomegosztón lévő zenei videók egy részét, mivel a brit jogkezelővel (Performing Right Society – PRS for Music) kötött korábbi szerződésük lejárt, ám a meghosszabbítás feltételeiről nem sikerült megállapodniuk: „Két dolog akadályozza a megegyezést: a megfizethetetlen licencdíjak és az átláthatóság hiánya. Mi roppant komolyan megbecsüljük a zenészek és a szövegírók kreativitását, a jogtulajdonosokkal együtt keményen dolgozunk azon, hogy jelentős jövedelemhez jussanak az online tartalom után, s tiszteljük a szerzői jogot. De a PRS most sokkal-sokkal több pénzt kér tőlünk a licencekért, mint korábban” – áll a YouTube közleményében.

Emellett azt is kifogásolják, hogy a jogkezelő vonakodik megosztani velük azt az információt, hogy végül is mely szerzők, zenészek tartoznak a licenc hatókörébe, s így nem tudják a YouTube-nál ellenőrizni, hogy ezek szerepelnek-e az adatbázisban, illetve milyen mennyiségben találhatóak meg: „Olyan ez, mintha egy fogyasztónak úgy kellene egy CD-t megvásárolnia, hogy nem tudja milyen zene van rajta” – érvel a közlemény.

A jogkezelő PRS egészen másképp látja a helyzetet. Felháborítónak nevezték a Google korlátozó lépését, s az ő állításuk szerint a milliárdokat kereső cég egyszerűen kevesebbet akar fizetni, mint korábban, pedig a videomegosztó oldal látogatottsága hallatlan mértékben növekszik, s küzdelmüket Dávid és Góliát harcához hasonlították.

A hétfő éjjel életbe lépett tiltás nem érinti a felhasználók és a zenészek feltöltéseit, csak a nagy kiadók anyagait tették elérhetetlenné, s az utánuk járó reklámbevételek kifizetését is leállították. A korlátozás mindaddig érvényben marad, míg dűlőre nem jutnak a tárgyalásokon. A konkrét adatokról, vagyis hogy mekkora licencdíjakról van szó, egyik fél sem nyilatkozott.

Azóta történt

Előzmények