Több ezer Google-alkalmazott tiltakozik a vállalat katonai fejlesztése ellen

Ahogy ilyenkor szokásos, minden érintett megígéri, hogy nem használják majd gyilkolásra, ám az ellenzők ezt nem hiszik el.

Nemrég került nyilvánosságra, hogy a Google beszállt egy olyan fejlesztésbe, melyet az amerikai védelmi minisztérium (DoD) indított (a szerződésről egy belső levelezésből kiadott információ adott számot). A szóban forgó katonai projekt (Project Maven) egy olyan rendszer fejlesztését szolgálja, ahol az AI segítségével a drónfelvételeknek az eddiginél mélyebb elemzését tudják kialakítani, járműkövetés, mozgó célpontok követése, előrejelzés stb.

A minisztérium kifejezetten katonai célokra hivatkozott, arra, hogy háborús zónákban egy ilyen, az AI-t felhasználó rendszer hatalmas előnyöket biztosít, és mivel jelenleg a „fegyverkezési verseny” az informatikai területen a legélesebb, feltétlenül szükséges.

A háttérhez azt nem árt ismerni, hogy az amerikai védelmi minisztérium az új technológiákat elsősorban nem a maga által fenntartott kutatóintézetek által szerzi meg, hanem rendszerint az igényeket regisztráló, majd pályázatokat kiíró DARPA menedzselésével külső cégeket bíz meg a szükséges technológia kifejlesztésével – természetesen szigorú szerződési feltételekkel.

A jelen esetben ott gyökerezik a probléma, hogy a tiltakozást aláírók szerint a Google két alapítója által annak idején megfogalmazott küldetésnyilatkozat szöges ellentétben áll azzal, hogy a vállalat katonai fejlesztéseket végezzen – ennek megszegését kifogásolják a cég alkalmazottai, vagyis hogy az általuk végzett AI-eredmények a hadseregnél landoljanak.

A levél egyértelműen fogalmaz: a Google törölje a Project Mavenben való részvételét, majd nyilvánosan, egyértelműen adjon garanciákat arra, hogy a vállalat sosem vesz részt katonai célú fejlesztésekben – és azt is leírják, hogy a Google számára nem mentség, hogy a Microsoft és az Amazon is támogatja a Pentagon AI-fejlesztési igényeit: ők ragaszkodnak a „Don’t Be Evil” szlogenhez.

A nyilvános levélre a Google felhős üzletágának vezetője, Diane Greene azzal reagált, hogy az AI-fejlesztéseket nem használják támadó célokra, fegyvervezérlésre stb. Erre az aláírók azzal vágtak vissza, hogy a technológia lehetőségei megadják, hogy „könnyedén alkalmazzák ilyen célokra is”.

Azóta történt

Előzmények