Google Glass a sürgősségi osztályon

A Beth Israel, a Harvard orvosi karának klinikájának informatikai vezetője számolt be tegnap blogjában arról, hogy az újításokat kedvelő munkahelyen milyen felhasználási területet találtak a Google mostanában sokat emlegetett termékének, a Google Glass okosszemüvegnek – egyébként ebben nem egyedüliek, a világon igen sok kórházban vizsgálják már az új eszköz alkalmazási lehetőségeit.

A módszer alapja egyszerű: a sürgősségi osztályon a kórtermek falán QR-kódokat helyeztek el, és a szemüveggel rájuk néző orvosnak a kivetítőn megjelennek a benn lévő betegek legfontosabb adatai. Így amikor az orvos vizitre, vizsgálat céljából belép a kórterembe, tevékenysége közben folyamatosan látja ezeket az adatokat a szemüvegen.

A pilotot három hónapja indították, és a blogbejegyzés abból az alkalomból keletkezett, hogy a teszt sikeresen zajlott le, így hamarosan minden érintett orvos megkapja a speciális eszközt.

Glass ER

Mivel igencsak bizalmas személyes adatokról van szó, természetesen felmerül az adatvédelem kérdése. John Halamka erről azt írja, hogy az eszközről eltávolították az összes Google-komponenst, így semmilyen adatot nem küldenek a Google szervereire, az információkezelés a kórházi tűzfal mögött zajlik. A helyi fejlesztők több ponton módosították is Glasst: külső akkuval látták el, növelték a jelátviteli teljesítményt, összehangolták a munkahelyi iPhone-okkal, kialakították a fejmozgással történő görgetést, továbbfejlesztették a QR-olvasót, illetve egy új androidos állapotsort is bevezettek, amely a jelerősséget és az akku töltöttségét mutatja.

Az orvosok kedvelik az új eszközt, melyet persze nem a PC-k vagy a táblagépek kiváltására használnak. Az egyik orvos beszámolt egy olyan esetről, amikor megmutatkozott az új rendszer előnye: egy súlyos agyvérzést kapott beteghez riasztották, és a páciens már alig tudott beszélni. Mivel siker ilyenkor a gyorsaságon múlik, igen jól jött (akár életmentőnek is nevezhetjük), hogy a kórelőzményeket, a szedett gyógyszereket, az allergiaadatokat az orvos azonnal látta a kijelzőn.

Azóta történt

  • Április 15-én bárki vehet Glasst, ha amerikai

    A Google kedden az eddigi gyakorlattól eltérően bárkinek elérhetővé teszi az eszközt, feltéve, ha az Egyesült Államokban él, és van rá 1500 dollárja.

Előzmények