A szemüveged azt is tudja, mit éreznek a többiek

Hirdetés

A napokban mutatták be működés közben a reklámszakemberek legújabb fegyverének szánt alkalmazást Google Glassra. A kamera látószögében lévő összes ember arcjátékát képes rögzíteni (zárt térben, egy szobában például, egy fesztivál nagytotálhoz még azért kevés) az Emotient szoftvere. A rendszer képet vagy videót egyáltalán nem rögzít, kizárólag a grimaszainkról készült adatokat, így maradhat névtelen az adatgyűjtés. (A felmerülő adatvédelmi kérdéseket itt fejtettük ki alaposabban.)

Erre szükség is lesz, várhatóan bárki szabadon telepítheti majd szemüvegére az alkalmazást. A cél persze nem a kémkedés, állítja Ken Denman, az Emotient ügyvezető igazgatója, hanem a vásárlói hangulatváltozások feldolgozása a felhasználói élmény javítását szolgálja, kifejezetten a lakossági szektorokban.

A rendszer képes felismerni a pozitív, negatív vagy semleges hangulatot, az elsődleges érzelmeket (öröm, meglepetés, szomorúság, félelem, undor, megvetés, harag), illetve a komplex érzelmeket is, mint például a frusztráció vagy a tanácstalanság.

Azóta történt

  • Google Glass a sürgősségi osztályon

    A saját fejlesztésű, kísérleti jelleggel kialakított, az okosszemüvegre alapozott információs rendszer jól vizsgázott egy amerikai kórházban.

  • Beindult a Google Glass gőzhenger

    A cég közösség szervezésével és vállalati támogatással szeretné segíteni új eszközük terjesztését, illetve az új lehetőségek megtalálását.

  • Négy bázisát zárja be a Google

    Google Glass Store nyitott már Los Angelesben, San Franciscoban, New Yorkban és Londonban is. Most megválnak az összestől. Inkább az online értékesítésre fókuszálnak.

  • Munkaeszköznek kiváló az okosszemüveg

    A DHL pilot programjában egy holland raktárban próbálták ki, mennyit javít a teljesítményen a viselhető technológia.

Előzmények

  • A Google elárulja, milyen helyzetekben nem érdemes használni a Glasst

    Kiderül például, hogy ketrecharc előtt érdemes levenni, de ha a romantikus vacsora közben sem bírjuk megállni, hogy partnerünk dekoltázsa felé kacsintgassunk, inkább ilyenkor is tegyük el.

  • Mi újat hozhat a Google szemüvege a pornóiparban?

    Habár a fejlesztő cég egyelőre még ellenáll, de szinte biztos, hogy nem lesznek képesek megállítani a szexuális tartalmak előállítását, illetve az ilyen alkalmazások megjelenését.