Magyar döntős a Google fotópályázatán

A Google tavaly novemberben jelentette be, hogy főiskolásoknak, egyetemistáknak fotópályázatot hirdetnek (Google Photography Prize 2012), hogy új tehetségeket fedezzenek fel. A verseny a végső szakaszába érkezett, a hét nemzetközi hírű szakemberből álló zsűri kiválasztotta a tíz döntős pályamunkát, amelyek közül valaki majd megnyeri a verseny nagydíját. A hivatalos blogban tegnap közzétett névsor szerint magyar finalistája is van a versenynek Máté Balázs személyében.

Máté Balázs
Az egyik pályamunka

Összesen tíz kategória közül lehetett választani, a pályamunkákat, nyolc fényképet ez év elejéig, január 31-éig kellett feltölteni. A versenyre közel 20 ezren jelentkeztek a világ 146 országából.

Máté Balázs a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) negyedéves fotográfia szakos hallgatója Unmade című sorozatával a „Divat” kategóriában nevezett, és jutott döntőbe. Pályaművein a fotómodellek arcát különböző eljárásokkal – égetéssel, karcolással, ragasztóval – roncsolta. „A divatfotók esetében a modell valódi vonásai sokszor láthatatlanná válnak. A smink, haj-styling, ruhák és végül az utómunka rétegei elrejtik a személyiségüket. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet a képeimmel. Én abban hiszek, hogy egy divat fotó akkor igazán jó, ha annak a modell is szerves része” – magyarázta alkotásait Máté Balázs, aki a jövőben maga is szeretne divatfotózással foglalkozni.

A döntősök képei az interneten is megtekinthetőek, de a munkákat kiállították Londonban, a Saatchi Galériában, ahol két hónapig lesznek megtekinthetőek. Egy hét múlva, 24-én jelentik be, hogy ki nyerte a fődíjat, ami egy általa meghatározott helyre történő utazás lesz egy profi mentor, egy fotós társaságában.

Azóta történt

Előzmények