Az AMD processzorain is fut az új Android

A hét közepén elérhetővé vált az Ice Cream Sandwich kódnéven ismert Android 4.0 operációs rendszer x86-os processzorokon futó változata. A bevallottan tesztállapotú, fejlesztőknek szánt kiadást az Android-x86.org önkéntesekből álló közössége készítette el.

A 4.0.1-es verzió portjában a hardvertámogatás meglehetősen hézagos: a hivatalos bejelentés szerint egyelőre a wifi, a multitouch és Radeon grafikus vezérlőkön az OpenGL ES hardveres gyorsítása működik, a hang, a kamera, az Ethernet és Intel-platformon a grafikus gyorsítás egyelőre nem. A korlátozott drivertámogatás miatt jelenleg csak az AMD Brazos chipjeit használó gépekhez – mint amilyen az MSI WindPad 110W tablet – készített telepítő érhető el az oldalon. A fejlesztők jelezték: az AMD grafikus magot és központi processzort tartalmazó platformjának támogatásával azért járnak előrébb, mert a kisebb chipgyártó eszközökkel és szakemberekkel is hozzájárul a projekthez. „Szemben az Intellel, amely a mai napig nem hajlandó segíteni a munkát” – írták.

Ennek hátterében az állhat, hogy az Intel maga is dolgozik az Android portolásán. A piacvezető chipgyártó azt szeretné elérni, hogy a Google eredetileg ARM-platformra fejlesztett operációs rendszerét preferáló PC-gyártók számára az Atom processzoros netbookok és táblagépek (sőt, idővel akár okostelefonok) fejlesztése is opció legyen.

A hírek szerint hamarosan MIPS-architektúrára is portolni fogják az Ice Cream Sandwichet. Az azt licencelő MIPS Technologies a hónap elején jelezte: csak arra várnak, hogy a Google közzétegye a kiadás forráskódját.

Azóta történt

Előzmények