Intel-processzorokon is futni fog az Android

Az Intel elkészíti az Android e héten publikált 2.2-es (Froyo kódnevű) kiadásának x86-os változatát – írta meg nemrég az APC. Az ausztrál informatikai lap szerint a rendszer portolásával a chipgyártó azt szeretné elérni, hogy a Google eredetileg ARM-platformra fejlesztett operációs rendszerét preferáló PC-gyártók számára az Atom processzoros netbookok és táblagépek (sőt, idővel akár okostelefonok) fejlesztése is opció legyen.

Androidot futtató konfigurációkkal már több gyártó jelentkezett, ezek azonban kivétel nélkül ARM-architektúrájú CPU-kra épültek – az Intel ezek szerint szeretné, ha ezek helyét saját Atom lapkái vennék át. „A tervünk az, hogy a Froyo kódnevű kiadáson alapuló Android natív x86-os változata a fejlesztők számára a nyáron elérhetővé válik” – árulta el a lapnak Renee James, a chipgyártó szoftverekért felelős üzletágának vezetője.

Aki szerint az Android „atomizálása” nem volt rettenetesen bonyolult feladat, hiszen az Intel programozóinak nagy tapasztalata van a Linuxszal. A vállalat az általa készített x86-os kódot teljes egészében hozzáférhetővé teszi a fejlesztői közösség számára – tette hozzá.

Arról, hogy a Nokiával közösen fejlesztett, ugyancsak Linux-alapú MeeGo sorsát miként befolyásolja, befolyásolja-e az Android-port, az üzletágvezető nem beszélt. Amint az ismert: a Google maga is dolgozik egy olyan, böngészőalapú operációs rendszeren, a Chrome OS-en, amely x86-os platformon is elérhető lesz.

Azóta történt

Előzmények

  • Naponta 160 ezer androidos telefont adnak el

    A gyártók újabb és újabb készülékeket küldenek a boltokba, s úgy tűnik, az Android sikere töretlen és megállíthatatlan.

  • Atom processzort a szerverekbe?

    Egy amerikai start-up szerint az internetes kor szerverfeladatainak ellátására az alacsony fogyasztású CPU-k jobban megfelelnek.

  • Atommal támadja a mobilpiacot az Intel

    A chipgyártó bemutatta az okostelefonokba és táblagépekbe szánt Moorestown hardverplatformot. A cég optimista, de nem vár gyors sikert.