Egyre homályosabb az orosz titkosszolgálati botrány

Ebben az ügyben minden összekeveredik: kiberbűnözés, hírszerzés, magánakciók, titkosszolgálati csaták, és persze politika.

Még az év elején számoltunk be arról, hogy egy minden bizonnyal nagyszabású vizsgálat folyik Oroszországban. A szállingózó és meg nem erősített információk szerint a vizsgálatot végző szervezet (a szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB információbiztonsági központja [Центр информационной безопасности ФСБ России – CIB]) nagy valószínűséggel olyan bűncselekménnyel gyanúsítja többek között a Kaspersky egyik vezetőjét, Ruszlan Sztojanovot, amely hazaárulásnak minősül. Spekulációk és a hazaárulás vádja alapján feltehetően külföldi megbízásból végrehajtott informatikai szabotázsról lehet szó. Ezt támasztja alá, hogy híradások szerint ugyanebben az ügyben őrizetbe vették a CIB egyik vezetőjét, Szergej Mihajlovot is, valamint helyettesét, Dmitrij Dokucsajevet, szintén hazaárulás vádjával.

Erről az ügyről szivárogtatott ki újabb információkat a napokban egy tekintélyes független orosz nyelvű tévécsatorna, a Dozsgy, akik azt állítják, hogy ezekhez belső forrásból, az FSZB-től jutottak hozzá. Ezek lényege, hogy Mihajlovot azzal vádolják, hogy a titkosszolgálat megbízásából dolgozó hackerektől származó adatokat adott át a CIA-nek.

Az amerikaiak állítólag ezekre az információkra támaszkodva hajtottak végre operatív műveleteket, például letartóztattak két orosz hackert, Roman Szeleznyevet és Jevgenyij Nyikulint. A világhírűvé vált kiberbűnöző Szeleznyev ügyéről az IT café is beszámolt áprilisban: azóta őt különösen súlyos, 27 éves börtönbüntetésre ítélték. A szintén számítógépes bűncselekményekkel gyanúsított Nyikulint tavaly csehországi vakációja idején vették őrizetbe (többek között a LinkedIn és a Dropbox rendszereinek feltörésével vádolják), ő jelenleg azért küzd, hogy ne adják ki az USA-nak.

A Dozsgy értesülései szerint az orosz hatóságok tudtak arról, hogy az FSZB-tisztek adatokat szivárogtatnak ki, de egy ideig nem tettek semmit, csak akkor léptek fel, amikor ők belekeveredtek a hírhedt Saltaj-Boltaj ügybe: ez a hacktivista csoport kínos adatokat publikált az FSZB vezetőiről és orosz politikusokról. Az FSZB 2016-ban azonosította a Saltaj-Boltaj tagjait, de a jelentések szerint Mihajlov és Dokucsajev letartóztatás helyett arra akarta rávenni őket, hogy csatornáikon az általuk megadott információkat terjesszék.

Ez utóbbi tevékenység keltette fel állítólag a belső ellenőrzés gyanúját, ez vezetett a letartóztatásokhoz. A tévé úgy tudja, hogy a Saltaj-Boltaj vezetője, Vlagyimir Anyikejev nemrég azért kapott csak kirívóan enyhe büntetést, mindössze két év börtönt, mivel terhelő vallomást tett Mihajlovra és Dokucsajevre.

Az ügy mindenesetre szövevényes és bonyolult, ráadásul a nyilvánosságtól elzárva folyik a vizsgálat, így a kiszivárogtatott információk is kétséggel fogadandók, de nem lehetetlen, hogy később még komoly dolgok derülnek ki, valószínűleg az orosz hatóságok is a dominósor dőlésétől tartanak.

Azóta történt

Előzmények